Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της όσφρησης μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση.

Η απώλεια όσφρησης προστέθηκε στον επίσημο κατάλογο συμπτωμάτων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τον COVID-19 τον Μάιο του 2020.

Μερικοί άνθρωποι που έχασαν την όσφρησή τους αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, είπαν ότι δεν είχε επιστρέψει ακόμη και έξι μήνες μετά από τη μόλυνση.

Γιατί χάνουν γεύση και όσφρηση όσοι έχουν κορονοϊό;

Η ακριβής αιτία αυτής της απώλειας αισθήσεων που σχετίζεται με τον κορονοϊό δεν είναι γνωστή, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκαλείται από βλάβη σε μολυσμένα κύτταρα σε μέρος της μύτης που ονομάζεται οσφρητικό επιθήλιο – το οποίο βρίσκεται στη ρινική κοιλότητα.

Αυτά τα κύτταρα προστατεύουν τους οσφρητικούς νευρώνες, οι οποίοι βοηθούν τον άνθρωπο να μυρίζει.

Ένα γενετικό επίκεντρο, που σημαίνει τη συγκεκριμένη θέση ενός γονιδίου σε ένα χρωμόσωμα, κοντά σε δύο οσφρητικά γονίδια, σχετίζεται με απώλεια όσφρησης και γεύσης που προκαλείται από τον COVID, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics.

Μήπως πέρασες κορονοϊό και δεν το κατάλαβες; Τα σημάδια που το επιβεβαιώνουν

Αυτός ο γενετικός παράγοντας κινδύνου αυξάνει την πιθανότητα ένα άτομο που έχει μολυνθεί με COVID να εμφανίσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης κατά 11%, αποκαλύπτει η μελέτη.

Ερευνητές της εταιρείας γονιδιωματικής και βιοτεχνολογίας 23andMe διεξήγαγαν τη μελέτη ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου για τον COVID, με 69.841 συμμετέχοντες να ζουν είτε στις ΗΠΑ είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη δεν αποκαλύπτει πόσοι ήταν από κάθε χώρα.

Από αυτούς που συμμετείχαν, το 68% ανέφερε απώλεια όσφρησης ή γεύσης ως σύμπτωμα.

Μετά τη σύγκριση των γενετικών διαφορών μεταξύ αυτών που έχασαν την όσφρησή τους και εκείνων που ανέφεραν ότι δεν έπασχαν από αυτό το σύμπτωμα, η ομάδα μελέτης βρήκε μια περιοχή του γονιδιώματος που σχετίζεται με αυτή τη διάσπαση που βρίσκεται κοντά σε δύο γονίδια, το UGT2A1 και το UGT2A2.

Και τα δύο αυτά γονίδια εμφανίζονται στον ιστό στο εσωτερικό της μύτης που εμπλέκεται στη μυρωδιά και παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό των οσμών.

Συμπτώματα Όμικρον
Pexels

«Ήταν αυτό το πραγματικά όμορφο δώρο της επιστήμης όπου, ξεκινώντας με ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στην έρευνα που έκαναν αυτό το τεστ, μπορέσαμε πολύ γρήγορα να αποκτήσουμε κάποιες βιολογικές γνώσεις για αυτήν την ασθένεια που διαφορετικά θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να γίνει», δήλωσε ο Adam Auton, αντιπρόεδρος ανθρώπινης γενετικής στο 23andMe και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το πώς εμπλέκονται τα UGT2A1 και UGT2A2 σε αυτή τη διαδικασία είναι ασαφές, αν και ο κ. Auton και οι συνάδελφοί του υποθέτουν ότι τα γονίδια «μπορεί να παίζουν ρόλο στη φυσιολογία των μολυσμένων κυττάρων» και στην προκύπτουσα βλάβη που οδηγεί σε απώλεια όσφρησης.

Ορισμένοι συμμετέχοντες εμφάνισαν κάποια κοινά στοιχεία, μεταξύ των συμμετεχόντων που ανέφεραν απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Οι γυναίκες, για παράδειγμα, είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να το βιώσουν. Εν τω μεταξύ, οι ενήλικες μεταξύ 26 και 35 ετών αποτελούσαν το 73% αυτής της ομάδας.

Είναι η παράλλαξη Omicron περισσότερο επικίνδυνη για τα παιδιά;

Η ομάδα της μελέτης διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι με «καταγωγή από την Ανατολική Ασία ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να αναφέρουν απώλεια όσφρησης ή γεύσης».

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης έχουν αναγνωριστεί ως συμπτώματα του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι πιο σπάνια με την παραλλαγή Omicron, αλλά όχι εντελώς απίθανη.

Σε μια μελέτη 81 περιπτώσεων Omicron στη Νορβηγία, το 12% ανέφεραν μειωμένη οσμή και το 23% ανέφεραν μειωμένη γεύση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News