Το 75% όσων νόσησαν με Covid και νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αντιμετωπίζουν σωματικά, ψυχικά ή/και γνωστικά προβλήματα ένα χρόνο μετά τη ΜΕΘ. Αυτό δείχνει η μεγάλης κλίμακας μελέτη MONITOR-IC με επικεφαλής το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Radboud, στην οποία η κατάσταση της υγείας των ασθενών στις ΜΕΘ παρακολουθείται με ερωτηματολόγια έως και πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή τους.

Η μελέτη που αφορά τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, διεξήχθη σε 246 ασθενείς με COVID-19 (176 άνδρες/70 γυναίκες) που νοσηλεύτηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ολλανδία. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 61 έτη. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, ρωτήθηκαν πώς τα πήγαιναν για ένα έτος μετά τη ΜΕΘ. Παγκοσμίως, αυτή είναι η πρώτη επιστημονική έρευνα σχετικά με μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ των «επιζώντων» στη ΜΕΘ του COVID-19. Οι ασθενείς σε αυτή τη μελέτη εισήχθησαν στη ΜΕΘ κατά την πρώτη έκρηξη της πανδημίας μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020.

Γιατί χάνουν γεύση και όσφρηση όσοι έχουν κορονοϊό; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση

Η πλειονότητα των ασθενών αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ένα χρόνο μετά τη ΜΕΘ

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των επιζώντων στις ΜΕΘ αντιμετωπίζουν προβλήματα ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους. Αυτά είναι κυρίως σωματικά προβλήματα, όπου οι μισοί ασθενείς βιώνουν αισθήματα κόπωσης, πόνου, μυϊκή αδυναμία και δύσπνοια. Επίσης, τα ψυχικά συμπτώματα είναι κοινά. Ένας στους πέντε που νόσησαν με κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ, βιώνουν συναισθήματα άγχους ή μετατραυματικού στρες. Επιπλέον, ένας στους έξι έχει γνωστικά προβλήματα όπως προβλήματα μνήμης ή προσοχής.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον; Όλα τα νέα δεδομένα για την παραλλαγή

Αυτά τα διάφορα προβλήματα επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των πρώην ασθενών. Πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι έχουν προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία λόγω των προβλημάτων υγείας. Αυτό σημαίνει ότι μείωσαν τις ώρες εργασίας τους, εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ή έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους.

Η κύρια ερευνήτρια Marieke Zegers του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου Radboud ανέφερε: «Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει τι απίστευτο αντίκτυπο έχει η εισαγωγή στις ΜΕΘ στις ζωές πρώην ασθενών με COVID-19. Ακόμη και μετά από ένα χρόνο, οι μισοί από αυτούς είναι κουρασμένοι ή βιώνουν έλλειψη ενέργειας για να συνεχίσουν τη δουλειά τους».

Κορονοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να μείνεις σε καραντίνα πάνω από πέντε μέρες

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News