Το πλύσιμο των χεριών είναι μία από τις πιο σημαντικές τακτικές για την πρόληψη του κορονοϊού και άλλων πολλών νόσων. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν το ‘χεις καταλάβει, κάνεις κι εσύ κάποια λάθη όταν πλένεις τα χέρια σου, λάθη που πρέπει να αποφύγεις το συντομότερο, αν θες να διατηρήσεις την υγιεινή τους.

Νομίζεις ότι επειδή πλένεις τόσα χρόνια τα χέρια σου δεν κάνεις λάθη; Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Το να ρίχνεις απλά νερό στα χέρια σου δεν είναι πλύσιμο. Σύμφωνα, άλλωστε, με μία έρευνα, το 97% των φορών που πλένεις τα χέρια σου το κάνεις λάθος. Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών σήμερα, 15 Οκτωβρίου, και μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να τα πλένεις σωστά και να αποφεύγεις τα λάθη που κάνεις;

λάθη όταν πλένεις τα χέρια
Unsplash/ Sharon McCutcheon

Τα κύρια λάθη όταν πλένεις τα χέρια σου

 • Δεν χρησιμοποιείς σαπούνι κι απλά ξεπλένεις τα χέρια σου, με αποτέλεσμα να μην φεύγουν πραγματικά τα μικρόβια από τα χέρια.
 • Δεν τα τρίβεις για αρκετή ώρα. Τα 20 δευτερόλεπτα είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να πλένεις τα χέρια σου, αν θες να είναι καθαρά και χωρίς μικρόβια.
 • Δεν αλλάζεις συχνά πετσέτα. Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζεις όσο πιο τακτικά γίνεται την πετσέτα με την οποία σκουπίζεις τα χέρια σου, ενώ αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ‘σένα κι από κανέναν άλλο. Το κάθε μέλος της οικογένειας έχει την δικιά του πετσέτα. Αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, αποφεύγεις να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε ξένη πετσέτα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις χαρτί μιας χρήσης κι ύστερα να το πετάξεις στον κάδο, όπως ακριβώς στις δημόσιες τουαλέτες.
 • Δεν ξεπλένεις την πλάκα του σαπουνιού. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να ζήσουν στην πλάκα του σαπουνιού έως και μερικές ώρες αφού τη χρησιμοποιήσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο μετά να μεταφερθούν και πάλι στα χέρια, όμως για να είσαι πιο σίγουρος είναι καλό να ξεπλένεις την πλάκα του σαπουνιού.
 • Πλένεις μόνο ένα μέρος των χεριών σου. Χέρι δεν είναι μόνο οι παλάμες. Μικρόβια κρύβονται ακόμα και ανάμεσα στα δάχτυλα και στα νύχια, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τρίβεις καλά τα χέρια σου, όταν τα πλένεις.
 • Ακουμπάς τη βρύση πριν και μετά το πλύσιμο των χεριών σου. Ένα από τα πιο συχνά λάθη που σίγουρα κάνεις. Πιάνεις τη βρύση για να την ανοίξεις, πλένεις τα χέρια σου και την ξαναπιάνεις για να την κλείσεις. Όμως έτσι, τα μικρόβια βρίσκονται και πάλι στα χέρια σου. Ειδικά όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, κλείσε τη βρύση με χειροπετσέτα.
 • Πιάνεις κατευθείαν το πόμολο της πόρτας. Όπως έχουμε ξαναπεί, στους κοινόχρηστους χώρους τα πόμολα είναι από τα αντικείμενα με τα περισσότερα μικρόβια, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεις να τα ακουμπάς.
λάθη όταν πλένεις τα χέρια
Pexels

Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τα χέρια σου και πώς;

Πώς να πλένεις τα χέρια σου σωστά;

 1. Ανοίγεις τη βρύση κι αφήνεις το νερό να τρέξει πάνω στα χέρια σου ενώ τα τρίβεις μεταξύ τους.
 2. Προσθέτεις σαπούνι στα χέρια σου.
 3. Τα τρίβεις καλά μεταξύ τους, επιμένοντας σ’ όλα τα σημεία: Ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω απ’ τα νύχια, στην παλάμη, στο πάνω μέρος της παλάμης.
 4. Κάνεις αυτή τη διαδικασία για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
 5. Ξεπλένεις καλά τα χέρια σου βάζοντάς τα κάτω απ’ το νερό.
 6. Σκουπίζεις καλά τα χέρια σου με μια καθαρή πετσέτα.
 7. Απόφυγε να κλείσεις τη βρύση με τα καθαρά χέρια σου, γι’ αυτό χρησιμοποίησε χειροπετσέτα, ειδικά αν είσαι εκτός σπιτιού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News