Μπορεί οι γυναίκες και οι άνδρες να διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και ορισμένα συμπτώματα να είναι κοινά, όπως για παράδειγμα ο πόνος στο στήθος, όμως, υπάρχουν σημάδια του εμφράγματος στις γυναίκες, τα οποία είναι πιο δυσδιάκριτα και πρέπει όλες να τα γνωρίζουμε ώστε να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε.

Ως γυναίκες, μας γίνονται συνεχώς reminders να παρατηρούμε για τυχόν συμπτώματα καρκίνου του μαστού και να ελέγχουμε το στήθος μας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν ακούμε συχνά τίποτα σχετικά με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, παρόλο που πεθαίνουν 2 φορές περισσότερες γυναίκες από καρδιακή προσβολή απ’ ότι από καρκίνο του μαστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σημάδια καρδιακής προσβολής είναι πολύ πιο δυσδιάκριτα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Οι γυναίκες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάθουν έμφραγμα τη στιγμή που ο γιατρός τους δεν μπορούσε να το διαγνώσει.

Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, μια καρδιακή προσβολή στις γυναίκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Και ο κίνδυνος αυξάνεται. Εκτός απ’ το να ακολουθείς ένα υγιεινό lifestyle, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζεις και τα βασικά σημάδια του εμφράγματος καθώς η πρόληψη σώζει ζωές!

σημάδια του εμφράγματος στις γυναίκες

Τα πέντε συμπτώματα του εμφράγματος που εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες

Tα βασικά σημάδια του εμφράγματος στις γυναίκες:

  • Ακραία κόπωση (για μέρες ή και εβδομάδες)
  • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, τους ώμους, τον λαιμό
  • Ναυτία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Υπερβολικός ιδρώτας
  • Αίσθημα ανησυχίας ή άγχους
  • Ζάλη
  • Αϋπνία
  • Κρυολόγημα

Τα παραπάνω συμπτώματα συχά δεν ανησυχούν τις γυναίκες, καθώς περνιούνται για σημάδια γρίπης. Φυσικά, δεν σηματοδοτούν πάντα καρδιακή προσβολή ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την καρδιά, όμως, όταν εμφανίζονται και επιμένουν, είναι καλό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Εάν τα συμπτώματα ξαφνικά επιδεινωθούν ή / και αισθανθείς πίεση στο στήθος σου, κάλεσε αμέσως τον αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Άνδρες VS γυναίκες

Στους άνδρες, τα προβλήματα συχνά προέρχονται από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτές είναι οι μεγάλες φλέβες γύρω από την καρδιά. Στις γυναίκες αυτές τα προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα στα μικρότερα αγγεία γύρω από τον καρδιακό μυ. Είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί όταν φράζουν αυτά τα μικρότερα αγγεία και γι’ αυτό μια καρδιακή προσβολή στις γυναίκες παρατηρείται συχνά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News