Η τελευταία έκρηξη του κορωνοϊού που σαρώνει τον κόσμο με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron, έχει προκαλέσει ανησυχητική αύξηση των νοσηλειών μεταξύ των παιδιών και το αυξημένο άγχος των γονέων. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχία για μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών παιδιών παγκοσμίως – μια αύξηση υπερδιπλάσια από αυτή μεταξύ των ενηλίκων – γιατροί και ερευνητές είπαν ότι δεν έβλεπαν στοιχεία ότι η Omicron ήταν πιο απειλητική για τα παιδιά.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη μάσκα KN-95 που θα φοράμε σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

Παράλλαξη Omicron: Είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά;

Στην πραγματικότητα, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι σε σύγκριση με την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, η Omicron φαίνεται να προκαλεί πιο ήπια ασθένεια στα παιδιά, παρόμοια με τα πρώιμα ευρήματα για τους ενήλικες. Αντίθετα, μεγάλο μέρος της αύξησης των παιδιατρικών εισαγωγών οφείλεται στον τεράστιο αριθμό των παιδιών που μολύνονται τόσο με την ΔΕΛΤΑ όσο και με την πιο μεταδοτική παραλλαγή Omicron, καθώς και από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Στις περισσότερες χώρε, τα μικρότερα παιδιά δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό και μόνο τα παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω πληρούν τις προϋποθέσεις για αναμνηστικά εμβόλια, τα οποία προσφέρουν την πιο αποτελεσματική ασπίδα κατά της μόλυνσης και της νοσηλείας. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά συνολικά είναι κάπως λιγότερο προστατευμένα από τον ιό από τους ενήλικες.

Ακόμα κι αν τα παιδιά διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά, οι ειδικοί γιατροί προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η παραλλαγή Omicron θα είναι ακόμη λιγότερο επικίνδυνη για τα παιδιά από τους προκατόχους της, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Μετάλλαξη Όμικρον, Δέλτα, γρίπη ή κρυολόγημα; Δες τα συμπτώματα και προστάτευσε τον εαυτό σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News