Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και σίγουρα όλο και κάποιος από τους γνωστούς σου θα έχει κολλήσει Covid. Αν το έχεις περάσει κι εσύ ξέρεις ότι η καραντίνα δεν παλεύεται και σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί αν μπορείς να την περάσεις με κάποιον φίλο σου. Είναι, όμως, αρκετά ασφαλής μία τέτοια απόφαση ή οι μεταλλάξεις που επικρατούν μας θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και απέναντι από τους φίλους μας;

Οι συστάσεις είναι σαφείς: η απομόνωση πρέπει να τηρηθεί, ωστόσο, λείπουν μελέτες που μας απαντάνε με ακρίβεια σε αυτό το ερώτημα. Η ιδανική κατάσταση θα ήταν να απομονωθεί ακόμα και κάθε μέλος που ζει στο ίδιο σπίτι, δεδομένου ότι είναι πιθανό να μην βρίσκονται όλοι στο νοικοκυριό στο ίδιο σημείο της διαδικασίας μόλυνσης και είναι πιθανό κάθε άτομο να έχει διαφορετική ποσότητα ιού τη δεδομένη στιγμή.

Εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι: Για ποιους είναι πιο πιθανή η επαναμόλυνση με κορονοϊό;

«Έχω κορονοϊό μπορώ να δω τον φίλο μου;» Η απάντηση στην ερώτηση που μας βασανίζει όλους στην καραντίνα

Ας υποθέσουμε ότι δύο άτομα ζουν με Covid-19. Το πρώτο άτομο έχει μολύνει το δεύτερο, που σημαίνει ότι το πρώτο έχει περισσότερο ιό από το δεύτερο, επειδή τον κόλλησε νωρίτερα. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι το τελευταίο άτομο που θα μολυνθεί να έχει την ίδια ποσότητα ιού με το πρώτο κρούσμα και το ανοσοποιητικό του σύστημα να αρχίσει να ανταποκρίνεται πλήρως στον ιό. Μέχρι τότε, είναι σημαντικό να μην εκτίθεσαι στο υψηλότερο ιικό φορτίο του πρώτου μολυσμένου ατόμου. Με την αυτοαπομόνωση, μπορούν να διαχωριστούν άτομα που έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο από εκείνους που έχουν λιγότερο ιό, ειδικά στην αρχή της μόλυνσης και έως ότου όλα τα μέλη αναπτύξουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό το ιικό φορτίο των μολυσμένων μελών του νοικοκυριού να μην αυξάνεται λόγω του γεγονότος ότι ζουν με άλλα κρούσματα Covid-19.

Κορονοϊός: Το τέλος της πανδημίας και η επιστροφή στην κανονικότητα – Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις για τις νέες μεταλλάξεις και την επόμενη μέρα που πλησιάζει

Επιπλέον, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάθε άτομο να έχει μολυνθεί από διαφορετική μετάλλαξη του κορονοϊού. Εάν ένα μέλος του νοικοκυριού έχει μολύνει τα υπόλοιπα, τότε όλοι θα έχουν το ίδιο στέλεχος. Αλλά αν αυτό δεν συμβαίνει, δεδομένου ότι διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 ζουν ανάμεσά μας σε ορισμένες στιγμές, θα μπορούσαν να υπάρξουν μολύνσεις από διαφορετικά στελέχη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τις περιπτώσεις Covid-19 που ζουν μαζί ή ακόμα κι αν επιθυμείς να δεις έναν φίλο σου που έχει κι αυτός κορονοϊό, να απομονωθείς.

Είναι πάντα καλύτερο να δίνεις στο σώμα σου την ευκαιρία να καταπολεμήσει έναν ιό και μετά έναν άλλο. Εάν υπάρχουν δύο ταυτόχρονα, η κατάσταση μπορεί να γίνει περίπλοκη.

Συμπτώματα Όμικρον
Pexels

Ο καλύτερος τρόπος για να απομονωθείς από άλλες περιπτώσεις Covid-19 είναι να φοράς μάσκα προσώπου FFP2 και να αερίζεις συνεχώς τους κοινόχρηστους χώρους. Αν κάθε άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικό μπάνιο, ακόμα καλύτερα. Και φυσικά αποφύγετε να μοιράζεστε πιάτα, φλιτζάνια, μαχαιροπίρουνα, χαρτοπετσέτες και άλλα αντικείμενα. Είναι επίσης ασφαλέστερο να κοιμάστε σε διαφορετικά δωμάτια. Προφανώς, αυτές οι σκέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές εάν ένα από τα μέλη του νοικοκυριού θετικό στον Covid διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο από τον ιό ή δεν είναι εμβολιασμένο, οπότε πρέπει να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να το προστατέψετε.

Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών Merck κατ’ οίκον – Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσεις και ποιους αφορά;

Να υπενθυμίσουμε πως εάν είσαι επιβεβαιωμένο κρούσμα, πρέπει να ακολουθήσεις τις συγκεκριμένες οδηγίες απομόνωσης:

  • Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης.
  • Μετά την πάροδο πέντε (5) ημερών απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News