Το ήξερες ότι η βλέννα (οι εκκρίσεις από την μύτη σου) μπορούν να έχουν πολλά και διαφορετικά χρώματα; Κάτι σαν ουράνιο τόξο ένα πράγμα! Εγώ δεν το ήξερα μέχρι που αρρώστησα αυτές τις μέρες και κάθε πρωί που ξυπνάω η μύτη μου μου επιφυλάσσει κι ένα δώρο, κίντερ έκπληξη. Πέρα από την πλάκα, όμως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι θέλει να σου επικοινωνήσει το σώμα σου, οπότε ας δούμε μαζί τι σημαίνει το χρώμα της βλέννας και πότε πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Τι είναι η βλέννα;

Η βλέννα είναι ένα από τα φυσικά συστήματα προστασίας του σώματος κι εκτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες για τον οργανισμό μας, όπως τον να λιπαίνει τον οισοφάγο για να διευκολύνει την ολίσθηση της τροφής προς το στομάχι, ενώ παράλληλα καλύπτει και την επένδυση του στομάχου για να προστατεύει από το φυσικό οξύ.

Οι περιοχές των κόλπων, του κεφαλιού και του λαιμού μας είναι φυσικά πολύ υγρά περιβάλλοντα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές είναι συνήθως μέρη συγκέντρωσης βλέννας όταν το σώμα μας προσπαθεί να μας στείλει ένα μήνυμα. Ποιο είναι, όμως, το μήνυμα που θέλει να μας στείλει ανάλογα με το χρώμα της βλέννας;

Αυτό το viral TikTok hack θα σε απαλλάξει από την βουλωμένη μύτη μια για πάντα – Το μυστικό για να ανακουφιστείς μέσα σε 15 δευτερόλεπτα

Τι σημαίνει το χρώμα της βλέννας;

Καθαρό χρώμα

Κανονικά, η βλέννα είναι διαυγής. Όταν έχεις κρυολόγημα ή μόλυνση, όμως, μπορεί να γίνει πράσινη ή κίτρινη.

Η καθαρή βλέννα συνήθως σηματοδοτεί αλλεργίες ή κάποιου είδους περιβαλλοντικό παράγοντα που έχει κάνει τη μύτη σου να τρέχει, όπως η εισπνοή σκόνης ή αλλεργιογόνων και δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Εάν, όμως,, νιώθεις ότι ταλαιπωρήσει, ένα φάρμακο που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την καταρροή.

Κίτρινο

Όταν φυσάς τη μύτη σου και βλέπεις κίτρινα χρώμα, συνήθως σημαίνει ότι το σώμα σου καταπολεμά μια μόλυνση. Ο κίτρινος χρωματισμός προέρχεται από λευκά αιμοσφαίρια που έχουν σπεύσει στην περιοχή για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.

Πράσινο

Η πράσινη βλέννα σημαίνει ότι η μόλυνση είναι λίγο πιο δυνατή. Ο πράσινος χρωματισμός σημαίνει ότι πολλά λευκά αιμοσφαίρια εργάζονται υπερωριακά για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Η μόλυνση τελικά θα υποχωρήσει, αλλά εάν η βλέννα σου εξακολουθεί να εμφανίζεται πράσινη μετά από 10-12 ημέρες, πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

Ενώ το κίτρινο και το πράσινο είναι τα πιο κοινά χρώματα που βλέπουμε συνήθως όταν έχουμε αλλεργίες ή παλεύουμε με μια λοίμωξη όπως το κρυολόγημα, μπορεί περιστασιακά να συναντήσουμε κι άλλα χρώματα.

τι σημαίνει το χρώμα της βλέννας
Κόκκινο ή ροζ

Κόκκινη ή ροζ βλέννα σημαίνει αίμα, αλλά δε χρειάζεται να ανησυχείς.

Το αίμα στη βλέννα προκαλείται συχνότερα από ερεθισμό των ρινικών ιστών. Αυτό συμβαίνει συχνά με ιογενείς λοιμώξεις ή αλλεργίες λόγω συχνού φυσήματος μύτης ή χρήσης ρινικών σπρέι που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα των ιστών.

Εφόσον είναι μια σχετικά μικρή ποσότητα αίματος αναμεμειγμένη με βλέννα, δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί. Εάν η αιμορραγία είναι συνεχής και δεν σταματά, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

Καφέ

Ομοίως, η καφέ βλέννα είναι πιθανότατα σημάδι ότι είχες ένα τραύμα στη ρινική σου οδό σε κάποιο σημείο που έκτοτε έχει επουλωθεί. Το αποξηραμένο αίμα εμφανίζεται συνήθως καφέ, επομένως η βλέννα σου πιθανώς απλώς αναμιγνύεται με το παλιό αίμα.

Τι είναι ο ιός RSV που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα;

Μαύρο

Η μαύρη βλέννα μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν θα παρατηρήσουν μερικές φορές μαύρη βλέννα λόγω των χημικών ουσιών που εισπνέουν ενώ καπνίζουν.

Μαύρη βλέννα μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν εργάζεσαι σε περιβάλλον με σκόνη. Σε αυτήν την περίπτωση, το σώμα σου απλώς κάνει τη δουλειά του για να απαλλαγεί από ό,τι ερεθιστικό μπήκε στη μύτη σου. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνει και σοβαρή μυκητιασική λοίμωξη. Εάν παρατηρήσεις πως δεν υποχωρεί το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Έτσι, όταν η μύτη σου αρχίσει να τρέχει, ετοιμάσου να δεις σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα του ουράνιου τόξου! Και τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για αυτό!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News