Ένας 66χρονος άνδρας στη Νότια Καλιφόρνια και μια γυναίκα στα 70 της στην Ισπανία είναι οι πιο πρόσφατοι σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φαίνεται να έχουν νικήσει τις μολύνσεις από τον ιό HIV. Το γεγονός αυτό παρέχει στους ερευνητές νέες ενδείξεις για μια πιθανή θεραπεία σε μια εποχή που ο Covid- 19 και άλλες κρίσεις επιβραδύνουν την πρόοδο κατά του ιού που εξαπλώνεται.

Οι γιατροί που φρόντιζαν τον άνδρα είπαν ότι δεν βρήκαν ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που να μπορεί να αναπαραχθεί στο σώμα του από τότε που διέκοψε τη θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα τον Μάρτιο του 2021 μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που περιείχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό HIV. Του χορηγήθηκε το μόσχευμα για λευχαιμία, για την οποία τα άτομα με HIV διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Λεπτομέρειες για την περίπτωσή του δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, 27/7, και θα παρουσιαστούν σε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο για το AIDS στο Μόντρεαλ που ξεκινά την Παρασκευή, 29/7.

Είναι ο γηραιότερος από τους πέντε ασθενείς μέχρι στιγμής που φαίνεται να έχουν καταφέρει να απαλλάξουν το σώμα τους από τον ιό HIV μετά από την επικίνδυνη διαδικασία και έχουν μολυνθεί με τη μεγαλύτερη διάρκεια, από το 1988, προσφέροντας ελπίδα για μια αυξανόμενη ομάδα ηλικιωμένων ασθενών με HIV, δήλωσε η Jana Dickter, μια γιατρός που φροντίζει τον άνδρα στο City of Hope, ένα κέντρο έρευνας και θεραπείας καρκίνου στο Duarte της Καλιφόρνια, στην περιοχή του Los Angeles.

Για δεύτερη φορά στον κόσμο, ασθενής θεραπεύτηκε απ’ το AIDS

«Είδε πολλούς από τους φίλους και τους αγαπημένους του να αρρωσταίνουν και τελικά να υποκύπτουν στην ασθένεια και είχε βιώσει κάποιο στίγμα που σχετίζεται με τον HIV», είπε. Η επιτυχία του «ανοίγει πιθανώς την ευκαιρία σε ηλικιωμένους ασθενείς να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία και να νικήσουν τόσο τον καρκίνο του αίματος όσο και τον HIV».

Θεραπεία HIV: Τι δείχνουν οι νέες έρευνες για τον ιό;

Η γυναίκα στην Ισπανία εξακολουθεί να έχει τον ιό HIV σε κάποια κύτταρα του σώματός της. Αλλά η ποσότητα μειώνεται και ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται, παρόλο που σταμάτησε την αντιρετροϊκή θεραπεία πριν από περισσότερα από 15 χρόνια, δήλωσε ο Juan Ambrosioni, ένας από τους γιατρούς που τη φρόντισαν στη Νοσοκομειακή Κλινική του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας August Pi i Sunyer στην Βαρκελώνη.

Διαγνώστηκε με HIV σε ηλικία 59 ετών, λίγο αφότου μολύνθηκε και μπήκε σε κλινική δοκιμή στην οποία έλαβε αντιρετροϊκά φάρμακα καθώς και θεραπείες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού της συστήματος. Μετά από εννέα μήνες, τα αντιρετροϊκά σταμάτησαν, τόνισε ο Δρ Ambrosioni.

Μακρόχρονη έρευνα αποκάλυψε, τελικά, πώς διατηρεί τον ιό HIV φυσικά υπό έλεγχο, συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι: έχει υψηλά επίπεδα δύο τύπων ανοσοκυττάρων που φυσιολογικά ο ιός καταστέλλει και που πιθανώς βοηθούν στον έλεγχο της αναπαραγωγής του ιού. Λεπτομέρειες για την περίπτωσή της θα παρουσιαστούν στο ίδιο συνέδριο. Και οι δύο ασθενείς αρνήθηκαν να αναγνωριστούν δημόσια.

θεραπεία HIV
Unsplash / National Cancer Institute

Όμως, ο Covid-19, ο πόλεμος της Ουκρανίας, οι αποπληρωμές χρέους για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και άλλοι παράγοντες εξαντλούν τους πόρους από τα προγράμματα για την πρόληψη νέων μολύνσεων από τον ιό HIV και τη θεραπεία όσων έχουν τον ιό, δήλωσε ο Matthew Kavanagh, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS. «Τα τελευταία δύο χρόνια κρίσεων έχουν πραγματικά εκτινάξει την παγκόσμια ανταπόκριση στο AIDS με τρόπο που θα απαιτήσει επιθετική δράση για να επιστρέψουμε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε», δήλωσε.

Κορονοϊός και HIV: Τα άτομα με AIDS είναι πιο ευάλωτα στην Covid-19; Τι παραπάνω πρέπει να προσέχουν;

Η εύρεση μιας θεραπείας για τον HIV είναι μια μεγάλη επιστημονική πρόκληση , διότι ακόμη και όταν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα με φάρμακα, ο ιός μπορεί να κρυφτεί από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστεί ξανά στη ζωή του και να αρχίσει να αναπαράγεται.

Άλλη έρευνα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 27/7, εντόπισε μια σειρά βημάτων με τα οποία ο ιός HIV λανθάνει σε έναν σπάνιο τύπο ανοσοκυττάρων, ένα σημαντικό εύρημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναζητήσουν τρόπους για να απομακρύνουν αυτούς τους ιούς από το σώμα, δήλωσαν ερευνητές του HIV. Δείχνει ότι τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν μέχρι στιγμής επιτίθενται μόνο σε μέρος αυτής της διαδικασίας, είπε ο Eli Boritz, ένας ερευνητής για τη θεραπεία του HIV που ηγήθηκε της εργασίας στο Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας .

Μεταμοσχεύσεις όπως αυτή που έλαβε ο ασθενής της περιοχής του Los Angeles δεν μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία για τα 38,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με HIV παγκοσμίως, είπε ο Lewin. Είναι επικίνδυνο και ακριβό.

Ο Ambrosioni δήλωσε ότι τα ευρήματα της γυναίκας στη Βαρκελώνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα μπορούσε να χορηγηθεί ευρύτερα από τις μεταμοσχεύσεις.

Είπε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του ελπίζουν να προσδιορίσουν εάν ο έλεγχος του HIV της είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων, της θεραπείας ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που έλαβε στη δοκιμή ή και των δύο. Εάν από τα ευρήματα προκύψει μια θεραπεία που βοηθά όλους τους ανθρώπους, θα είναι ένα σπουδαίο βήμα για εμάς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News