Αφού κατάφερε να νικήσει και να επιζήσει της μάχης της με τον καρκίνο του μαστού, μια 36χρονη γυναίκα από το Clarksville χρησιμοποιεί λίγο χρόνο από τη διάρκεια της πανδημίας για να δημιουργήσει την εφαρμογή «Feel For Your Life» και να βοηθήσει κάθε γυναίκα να κάνει αυτοεξέταση στο σπίτι της.

Η Jessica Baladad ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο δύο φορές στη ζωή της και αφού κατάφερε να τον νικήσει χάρη στην τακτική αυτοεξέταση του στήθους της, αποφάσισε πως θέλει να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν.

Το «Feel For Your Life» σου υπενθυμίζει το πιο σημαντικό ραντεβού με τον εαυτό σου, την αυτοεξέταση μαστού!

 Δημιούργησε λοιπόν μία εφαρμογή, η οποία υπενθυμίζει πότε πλησιάζει η ώρα της αυτοεξέτασης, ενώ δίνει μερικές συμβουλές.

«Δεν είμαι προγραμματίστρια», δήλωσε σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό κανάλι του Nashville. «Προσπαθώ απλώς να ενημερώσω. Οι γυναίκες δε μαθαίνουν πώς πρέπει να εξετάζουν το στήθος τους».

Το δύσκολο ταξίδι της Baladad ξεκίνησε όταν τυχαία έπιασε ένα εξόγκωμα στο στήθος της, όπως αναφέρει και η ίδια: «Εγώ, τυχαία έπιασα έναν όγκο στο στήθος. Τελικά, ήταν ινομύωμα που αφαιρέσαμε με χειρουργική επέμβαση – αυτή η εμπειρία με ταρακούνησε κι άρχισα να ελέγχω τακτικά το στήθος μου»

Πάμε λίγα χρόνια πίσω, για να γνωρίσουμε καλύτερα την Baladad, η οποία βγήκε νικήτρια από αυτή τη δύσκολη μάχη.

Πώς μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τον καρκίνο του μαστού; 5 υγιεινές συνήθεις που πρέπει κι εσύ να ακολουθήσεις

«Ήταν Μάρτιος του 2018. Παρέλειψα την εξέταση του στήθους μου επειδή είχα ένα σημαντικό ραντεβού εκείνο τον μήνα και σκέφτηκα», είπε η Baladad. «Δύο εβδομάδες αργότερα, όμως, και ήρθε η ώρα που ξαφνικά έπιασα τυχαία ένα εξόγκωμα στο στήθος μου από την αριστερή μου πλευρά».

Μετά από την επίσκεψή της στο γιατρό, το υπερηχογράφημα και τις εξετάσεις, ο γιατρός την επιβεβαίωσε τον χειρότερό της φόβο. Είχε καρκίνο του μαστού.

«Η καρδιά μου ράγισε σε χίλια κομμάτια», δήλωσε η Jessica με δακρυσμένα μάτια. Πέρασε τρία βασανιστικά χρόνια, έκανε 16 κύκλους χημειοθεραπείας, διπλή μαστεκτομή, 24 κύκλους ακτινοβολιών και υστερεκτομή. Της έχει μείνει μία ακόμη επέμβαση: Η ανάπλαση στήθους, την οποία ανέβαλε λόγω της πανδημίας.

«Στατιστικά, μία στις οχτώ γυναίκες παθαίνει καρκίνο του μαστού», δήλωσε. «Αλλά αν διαγνωστεί νωρίς, ξέρετε, υπάρχουν επιλογές. Το μόνο που θέλω είναι να πάρουμε λίγο πιο σοβαρά την υγεία των γυναικών και να αποτινάξουμε το στίγμα. Οι γυναίκες μιλάμε για την περίοδό μας, αλλά όχι για την υγεία του στήθους μας. Ήθελα να μπορούμε να καταγράφουμε την πρόοδο των εξετάσεων, να βάζουμε υπενθύμιση για να ξέρουν πότε φτάνει η ώρα της αυτοεξέτασης». 

Celebrate Your Scars: Η εκπληκτική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της θηλής σε γυναίκες με μαστεκτομή και ο τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μας

Είπε ότι είχε δει άλλες εφαρμογές που έδειχναν στις γυναίκες πώς να κάνουν εξετάσεις στήθους, αλλά ήθελε να προχωρήσει περισσότερο, να το πάει ένα βήμα παραπέρα. Κι αυτός είναι ακόμη ο στόχος της, η εξέλιξη της εφαρμογής.

«Ήθελα οι γυναίκες να μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδό τους μέσα από τις εξετάσεις τους και ήθελα να μπορούν να θέτουν υπενθυμίσεις ώστε να γνωρίζουν πότε πρέπει να κάνουν τη αυτοεξέταση μαστού», συμπλήρωσε η Baladad, «και αυτό είναι πραγματικά απλώς ένα εργαλείο για να βοηθήσει τις γυναίκες να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους γιατρούς τους ώστε να εντοπίσουν το πρόβλημα και να θεραπευτούν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News