Μια νέα πληροφορία για την μετάλλαξη Όμικρον αποκάλυψε νέα έρευνα, η οποία δικαιολογεί με κάποιον τρόπο την ταχύτατη και εύκολη μεταδοτικότητά της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σωματίδια αυτής της νέας μετάλλαξης έχουν την ικανότητα να παραμένουν μολυσματικά πάνω τόσο σε ομαλές όσο και σε πορώδεις επιφάνειες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τον αρχικό κορονοϊό.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Κέντρου Ανοσολογίας και Λοιμωξιολογίας της πόλης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, έφεραν στο φως της δημοσιότητας αυτή τη νέα πληροφορία για την νέα μετάλλαξη που προκαλεί έκπληξη!

Η Όμικρον μένει πάνω στις επιφάνειες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο πίστευες!

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κολλήσει ποτέ κορονοϊό;

«Wow – αυτή η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η Όμικρον επιβιώνει στις περισσότερες επιφάνειες πολύ περισσότερο από το παλαιότερο στέλεχος», έγραψε ο επιδημιολόγος Δρ Έρικ Φέιγλ-Ντιγκ στο Twitter, μοιράζοντας τη μελέτη. 

Μαζί με την μελέτη μοιράστηκε επίσης ένα γράφημα από την Dr Λίνσει Μαρ, μία επιστήμονα αερολυμάτων στο Virginia Tech στην Αμερική. Η Μαρ εμβάθυνε στα ευρήματα της μελέτης και ανακάλυψε πως η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ πιο σταθερή σε λείες και πορώδεις επιφάνειες. 

πόσο προστατεύει η μάσκα από τον κορονοϊό
Pexels

Εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι: Για ποιους είναι πιο πιθανή η επαναμόλυνση με κορονοϊό;

Συγκεκριμένα, η έρευνα αποδεικνύει ότι στις ομαλές επιφάνειες (γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, πλαστικό) η Όμικρον παρέμενε ακόμη λοιμογόνος μετά από επτά μέρες, ενώ ο αρχικός κορονοϊός δεν ήταν πια μολυσματικός μετά από τέσσερις μέρες πάνω σε πλαστικό ή χάλυβα και μετά από επτά μέρες πάνω σε γυαλί. Πάνω σε πορώδες χαρτί (είτε μαλακό χαρτομάντηλου είτε πιο σκληρό εκτύπωσης) ο αρχικός ιός έπαυε να μπορεί να μολύνει μετά από 30 λεπτά, ενώ η Όμικρον μετά από μία ώρα. Πάντως ο κορονοϊός, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα, το γεγονός αυτό, όμως, καθιστά την Όμικρον ακόμα πιο μεταδοτική.

Μην ξεχάσεις, λοιπόν, να πλένεις πολύ καλά τα χέρια σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News