Εάν δυσκολεύεσαι να σταθείς στο ένα πόδι, τότε είναι ένα σημάδι για το μέλλον της υγείας σου και ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να το παρακάνεις φέτος το καλοκαίρι, πίνοντας ποτά στα beach bar. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 10 χρόνια από εκείνους που μπορούν, σύμφωνα με έρευνα. Και δεν το λέω για να σε αγχώσω! Σε καμία περίπτωση! Απλά είναι ένα viral τεστ που έχει προκαλέσει χαμό και πρέπει να το ξέρεις!

Το πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να ισορροπήσει στο ένα πόδι, μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για την υγεία του. Προηγούμενη έρευνα, για παράδειγμα, δείχνει ότι η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα άτομα, επίσης, με κακή ισορροπία έχουν συνδεθεί με άνοια.

Τεστ ισορροπίας: Τι αποδεικνύει για την υγεία σου;

Πρόσφατα, μία διεθνής ομάδα ειδικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Φινλανδία και τη Βραζιλία ολοκλήρωσε μια πρώτη στο είδος της, 12ετή μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ ισορροπίας και θνησιμότητας. Αν και η έρευνα βασιζόταν στην παρατήρηση και δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία, τα ευρήματά της ήταν εντυπωσιακά.

Η αδυναμία να σταθεί κανείς στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα, συνδέεται με σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine.

Τα δυο χρόνια της πανδημίας μας έχουν επηρεάσει σε βαθμό που ίσως δεν σου περνούσε απ’ το μυαλό

Τα ευρήματα είναι τόσο έντονα που οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Claudio Gil Araujo της κλινικής ιατρικής άσκησης Clinimex στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προτείνουν να συμπεριληφθεί ένα τεστ ισορροπίας στους συνήθεις ελέγχους υγείας για ηλικιωμένους.

Σε αντίθεση με την αερόβια φυσική κατάσταση, τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία, η ισορροπία τείνει να διατηρείται καλά μέχρι την έκτη δεκαετία της ζωής, όταν αρχίζει να μειώνεται σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, η αξιολόγηση ισορροπίας συνήθως δεν περιλαμβάνεται στους ελέγχους μεσήλικων και ηλικιωμένων, πιθανώς επειδή δεν υπάρχει τυποποιημένη εξέταση για αυτήν. Μέχρι τώρα υπήρχαν ελάχιστα δεδομένα που συνδέουν την ισορροπία με κλινικά αποτελέσματα εκτός από τις πτώσεις.

τεστ ισορροπίας
Unsplash / Theme Photos

Συνολικά 1.702 άτομα ηλικίας μεταξύ 51 και 75 ετών και με σταθερό βάδισμα παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2008 και 2020 για τη μελέτη. Στην αρχή, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα χωρίς καμία επιπλέον υποστήριξη. Για να τυποποιηθεί το τεστ, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν το μπροστινό μέρος του ελεύθερου ποδιού τους στο πίσω μέρος του αντίθετου ποδιού, ενώ κρατούσαν τα χέρια τους στα πλάγια και το βλέμμα τους καρφωμένο ευθεία μπροστά. Επιτρέπονταν έως και τρεις προσπάθειες με κάθε πόδι.

Τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς!

Ένας στους πέντε (21%) απέτυχε στο τεστ. Την επόμενη δεκαετία, 123 πέθαναν από διάφορα αίτια. Μετά την καταμέτρηση της ηλικίας, του φύλου και των υποκείμενων παθήσεων, η αδυναμία να σταθεί κανείς χωρίς στήριξη στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα συσχετίστηκε με 84% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη είχε περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι συμμετέχοντες ήταν όλοι λευκοί Βραζιλιάνοι, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα μπορεί να μην είναι ευρύτερα εφαρμόσιμα σε άλλες εθνότητες και έθνη.

Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τεστ ισορροπίας 10 δευτερολέπτων «παρέχει γρήγορη και αντικειμενική ανατροφοδότηση στον ασθενή και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη στατική ισορροπία» και «προσθέτει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες».

4 τρόποι για να κάνεις τον εαυτό σου να φτερνιστεί, γιατί μπορείς να τα καταφέρεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News