Ο κορονοϊός βρίσκεται παντού γύρω μας, είναι μια πανδημία που έχει προκαλέσει τον θάνατο τόσων συνανθρώπων μας. Ολόκληρη η υφήλιος παλεύει με τον ιό, ενώ ό,τι νέο μας έρχεται σχετικά με το εμβόλιο που μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό, γεννά ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουμε να φοβόμαστε. Μέχρι τότε, ο καθένας μας πρέπει να δίνει πολύ προσοχή στα συμπτώματα του κορονοϊού.

Κάποια απ’ αυτά μοιάζουν με εκείνα της γρίπης ή του κρυολογήματος και γι’ αυτό πολλές φορές ο κόσμος ανησυχεί και δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει.

Απ’ την Άνοιξη και μετά προστέθηκαν επιπλέον συμπτώματα στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συμπτώματα που βασίζονταν τότε απλά σε μικρές έρευνες, πλέον έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τον ιό, όπως είναι η απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Τι να κάνεις αν μέλος της οικογένειάς σου εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού και πότε να κάνεις το τεστ;

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Ποια είναι όμως όλα τα συμπτώματα του κορονοϊού σύμφωνα με τους επίσημους φορείς;

Πιο συχνά συμπτώματα:

  • πυρετός
  • ξηρός βήχας
  • κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα:

Σοβαρά συμπτώματα:

  • δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
  • πόνος ή πίεση στο στήθος
  • απώλεια ομιλίας ή κίνησης

Αν έχεις σοβαρά συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσεις άμεση ιατρική βοήθεια. Κάλεσε από πριν προτού επισκεφτείς τον ιατρό σου ή κάποιον χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Άτομα με ήπια συμπτώματα που κατά τ’ άλλα είναι υγιή διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους στο σπίτι.

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί με τον ιό μέχρι να εμφανίσει τα συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες.

Διάβασε εδώ όλες τις επίσημες πληροφορίες απ’ τον ΠΟΥ για τον κορονοϊό

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News