Ήρθαν πάλι εκείνες οι δύσκολες μέρες του μήνα που κανείς δεν μπορεί να σε πλησιάσει, πονάς και υποφέρεις και κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει. Ναι, στην περίοδο αναφέρομαι. Ο πόνος στις δύσκολες μέρες συχνά δεν είναι υποφερτός, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί προκαλείται;

Αιμορραγία και έντονες κράμπες, πόνος στην κοιλιά, πόνος και στην πλάτη. Οι ορμόνες έχουν αγγίξει το κόκκινο και κανείς δεν μπορεί να σε πλησιάσει. Τα συμπτώματα της περιόδου (δυστυχώς) είναι πολλά και καθόλου ευχάριστα.

Αλλά απ’ όλους τους πόνους αναρωτιόμαστε γιατί πονάει η μέση μας και κατά πόσο αυτό είναι φυσιολογικό.

Λίγες μέρες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου νιώθεις έναν αβάσταχτο -ορισμένες φορές- πόνο στη μέση. Ουσιαστικά ο πόνος στη μέση είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα του τι συμβαίνει στο σώμα σου ενώ βρίσκεσαι σε εμμηνόρροια.

Αυτός ο πολύ ενοχλητικός χαμηλός πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της περιόδου προκαλείται από συσπάσεις στη μήτρα. Και ναι έχεις συσπάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σου όπως ακριβώς κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι σπάσεις που αντιμετωπίζεις κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι αυτές που προκαλούν τον πόνο στη μέση και την κράμπα στο κάτω μέρος της πλάτης. Οι συσπάσεις της μήτρας ταξιδεύουν μέσω των νεύρων στην περιοχή της πυέλου.

Πόνος στις δύσκολες μέρες
freepik

Εσένα όλα αυτά τα ιατρικά και παραϊατρικά δεν σ’ ενδιαφέρουν όταν νιώθεις ότι σε “σφάζουν” στη μέση. Ωστόσο, αυτός ο πόνος στην μέση δεν πρέπει να είναι τόσο σοβαρός ώστε να μην μπορείς να σταθεί ή να καθίσεις και όσο περνάνε οι μέρες πρέπει να εξασθενεί.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις την κατάσταση;

  • Τακτική άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά έχουν λιγότερο οδυνηρές κράμπες και πόνους στην πλάτη.
  • Υγιεινή διατροφή. Βιταμίνη Β και μαγνήσιο είναι αυτά που χρειάζεσαι.
  • Νερό. Πιες άφθονο νερό για να παραμείνεις ενυδατωμένη.
  • Ζεστό μπάνιο.
  • Απαγορευτικό σε καφεΐνη, σοκολάτα, αλκοόλ και κάπνισμα.

Υπομονή, θα το υποστείς κι αυτό όπως όλα τα άλλα αυτές τις 5-6 μέρες!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News