Ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού συνεχίζεται στην Ελλάδα, όμως πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, φοβούμενοι τις παρενέργειες των εμβολίων του κορονοϊού. Όμως, ξέρουμε στ’ αλήθεια ποιες είναι αυτές;

Πολλά έχουν ακουστεί για τα εμβόλια και τις παρενέργειές τους, όμως στην ετήσια ημερίδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, παρουσίασε τις παρενέργειες των εμβολίων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής, μέχρι τις 5 Απριλίου, σε σύνολο 1,8 εκατομμυρίων δόσεων είχαν γίνει 1.913 αναφοράς στον ΕΟΦ, μέσω «κίτρινης κάρτας». Από αυτές οι 557 χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρές και περιλαμβάνουν από αλλεργικές αντιδράσεις έως θρομβοπενία και αρτηριακές θρομβώσεις. Από τις 557 περιπτώσεις, οι 400 διερευνήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα και έχουν ήδη δηλωθεί και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρενεργειών. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν:

  • 334 Pfizer (0,02%)
  • 65 AstraZeneca (0,02%)
  • 1 Moderna (0,008%)

Η μεγάλη διαφορά στην καταγραφή περιστατικών μετά από εμβόλιο της Pfizer οφείλεται στο ότι το προϊόν αυτό είχε χορηγηθεί μέχρι τότε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Οι παρενέργειες των εμβολίων του κορονοϊού που επισημάνθηκαν

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

  • Pfizer (0,5/100.000)
  • Moderna (1/100.000)

Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

  • AstraZeneca (1/300.000)

Πάρεση προσωπικού νεύρου

  • Pfizer (0,3/100.000)
  • AstraZeneca (0,3/100.000)

Σύνδρομο Guillen Barre

  • AstraZeneca (0,3/100.000)

Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

  • Pfizer (0,8/100.000)

Για όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, υπήρξε αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών χρήσης των εμβολίων και προστέθηκαν και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες.

25+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Όσα πρέπει να προσέξουμε

Τι άλλο έχει παρατηρηθεί για τις παρενέργειες των εμβολίων;

Σε πρόσφατη, μεγάλης κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα σκευάσματα της Pfizer και της AstraZeneca, της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Lancet Infectious Diseases, διαπιστώθηκε η έναρξη των ανεπιθύμητων παρενεργειών εντός των πρώτων 24 ωρών, διάρκεια 1-2 ημερών, καθώς επίσης και μείωση στα ποσοστά νέων κρουσμάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 627.383 άτομα, το 25,4% των οποίων ανέφεραν μία ή περισσότερες συστημικές παρενέργειες – δηλαδή άσχετες με το σημείο ένεσης – και 66,2% τοπικές. Οι συστημικές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλάμβαναν πονοκέφαλο, κόπωση, ρίγη, διάρροια, πυρετό, αρθραλγία, μυαλγία και ναυτία, ενώ στην περιοχή της ένεσης, πόνο, οίδημα, υπερευαισθησία, ερυθρότητα, κνησμό, αίσθημα καύσου και διόγκωση στους λεμφαδένες της μασχάλης. Για το εμβόλιο της Pfizer τα ποσοστά ανήλθαν σε 13,5% και 22% μετά την πρώτη και δεύτερη δόση αντίστοιχα, ενώ για την πρώτη δόση της AstraZeneca 33,7%.

Τη συχνότητα συμπτωμάτων επηρέασαν η ηλικία και η προηγούμενη νόσηση από τον κορονοϊό, με τους κάτω των 55 και τις γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες συστημικών παρενεργειών και τριπλάσιες πιθανότητες από το εμβόλιο της Pfizer για όσους είχαν νοσήσει παλαιότερα και διπλάσιες από το AstraZeneca.

Να τονίσουμε πως οι παρενέργειες των εμβολίων του κορονοϊού εμφανίζονται την επομένη του εμβολιασμού και διαρκούν μία έως τρεις ημέρες.

παρενέργειες των εμβολίων του κορονοϊού
Freepik

Γιατί προκαλούνται παρενέργειες;

Τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα να μιμούνται τα αποτελέσματα της φυσικής λοίμωξης από έναν ιό, εισάγοντας στον οργανισμό πρωτεΐνες του ιού, τα λεγόμενα αντιγόνα, που στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανίχνευση αντιγόνων από τον οργανισμό προκαλεί την έκλυση κυτταροκινών, ουσιών που προσελκύουν αμυντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως Β και Τ κύτταρα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει πυρετό και άλλες παρενέργειες.

Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna), τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ήδη εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει τα αντιγόνα του ιού και αντιδρά πιο έντονα από ό,τι στην πρώτη δόση.

Πώς αντιδρά στα εμβόλια ο οργανισμός όσων έχουν αναρρώσει από την Covid-19;

Μελέτη του νοσοκομείου «Όρος Σινά» στη Νέα Υόρκη που εξέτασε τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna) παρατήρησε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου είναι 10 έως 45 φορές υψηλότερα στα άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19, σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Επιπλέον, έδειξε ότι όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό είναι πολύ πιθανότερο (89% των περιπτώσεων) να εκδηλώσουν πυρετό, μυαλγία και άλλα συστημικά συμπτώματα με τον εμβολιασμό, συγκριτικά με όσους δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό (46%).

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News