Σε μια τυπική επίσκεψη στον γιατρό σου, η μέτρηση της πίεσης είναι ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που θα κάνει. Αυτό που συχνά δεν ξέρουμε, όμως, είναι ότι, όπως είναι ανησυχητική η υψηλή πίεση, έτσι είναι και η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες;

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές. Η αρτηριακή σου πίεση εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το φύλο και την ηλικία σου. Γενικά, για μια φυσιολογική αρτηριακή πίεση, η διαστολική πίεση δεν υπερβαίνει τα 95 mmHg και η συστολική πίεση δεν υπερβαίνει τα 140 mmHg. Εάν, ωστόσο, τόσο η διαστολική όσο και η συστολική πίεση είναι πολύ χαμηλότερη, τότε η αρτηριακή σου πίεση μπορεί να είναι πολύ χαμηλή. Για τις γυναίκες, αυτό μεταφράζεται σε αρτηριακή πίεση χαμηλότερη από 100 και πάνω από 60. Για τους άνδρες αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο: Χαμηλότερη από 110 και πάνω από 70.

Αυτά είναι τα συμπτώματα που υποδηλώνουν χαμηλή αρτηριακή πίεση

Εάν δεν έχεις καθόλου συμπτώματα, πιθανότατα η πίεσή σου να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως, υπάρχει περίπτωση να έχεις εκδηλώσει κάποια συμπτώματα που συνδέονται με την πίεση αλλά δεν σου έχει περάσει απ’ το μυαλό.

  • Ζάλη, ειδικά όταν σηκώνεσαι από μια καρέκλα
  • Θολή όραση ή εμφάνιση μαύρων κηλίδων
  • Έντονη κούραση
  • Ναυτία
  • Ίλιγγος
  • Τάσεις λιποθυμίας

«Αθώοι» παράγοντες που σου ανεβάζουν την πίεση!

Τι μπορεί να οφείλεται για τη χαμηλή πίεση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν αποτελεί ένδειξη υποκείμενης νόσου. Οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από χαμηλή αρτηριακή πίεση λόγω βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός αυτού, ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση (ως παρενέργεια). Εάν είχες έντονη ναυτία και είχες κάνει εμετό, η αρτηριακή σου πίεση μπορεί να έπεσε λόγω αυτού. Τέλος, μια χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να υποδηλώνει λοιμώξεις, αναιμία ή δυσρυθμία.

Το σίγουρο είναι ότι εάν αισθάνεσαι αδυναμία, έχεις κάποιο απ’ τα παραπάνω συμπτώματα και δεν συντρέχει κάποιος προφανής λόγος, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News