Ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο παραμένει μη ανιχνεύσιμος, δεδομένου ότι τα σημεία και τα συμπτώματα της θανατηφόρας νόσου αρχίζουν να εμφανίζονται μόνο όταν προχωρήσει αρκετά. Πολλές φορές ο καρκίνος μπορεί να ανιχνευθεί «συμπτωματικά» με εργαστηριακή εξέταση ή ακτινογραφία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια που πρέπει να αναγνωρίζουν όλοι για να ανιχνεύσουν έγκαιρα τον καρκίνο. Να θυμάσαι, η πρόληψη σώζει ζωές, γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε ορισμένες πληροφορίες για τον καρκίνο που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία έχει οριστεί στις 4 Φεβρουαρίου, αποτελεί μία σπουδαία αφορμή για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σχετικά με την συγκεκριμένη ασθένεια, καθώς και για την πρόληψη εκατομμυρίων θανάτων κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο καρκίνος είναι μία από τις ασθένειες που γίνονται από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το 2021, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και τα 10 εκατομμύρια εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους μες στη χρονιά που μας πέρασε.

Είναι, λοιπόν, μία πολύ καλή υπενθύμιση να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας, αλλά και να ενημερωθούμε σχετικά με την σκληρότερη ασθένεια του κόσμου.

Αυτά είναι που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου και μάθε πώς θα τα αποφύγεις!

Τι είναι ο καρκίνος;

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν οι αλλαγές σε μια ομάδα φυσιολογικών κυττάρων μέσα στο σώμα οδηγούν σε ανεξέλεγκτη, ανώμαλη ανάπτυξη σχηματίζοντας έναν όγκο. Αυτό ισχύει για όλους τους καρκίνους εκτός από τη λευχαιμία (καρκίνος του αίματος). Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν στον περιβάλλοντα φυσιολογικό ιστό ή σε άλλα μέρη του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος και μπορεί να επηρεάσουν το πεπτικό, το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα ή να απελευθερώσουν ορμόνες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του σώματος.

Βασικά στοιχεία για τον καρκίνο:

  • 10 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο.
  • Τουλάχιστον το ένα τρίτο των κοινών καρκίνων μπορούν να προληφθούν.
  • Ο καρκίνος είναι η δεύτερη  αιτία θανάτου παγκοσμίως.
  • Το 70% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος.
  • Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο με την εφαρμογή κατάλληλων πόρων στρατηγικών για την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και τη θεραπεία.
  • Το συνολικό ετήσιο οικονομικό κόστος του καρκίνου υπολογίζεται σε  1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η λίστα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσεις:

1. Οποιοδήποτε εξόγκωμα ή οίδημα στο στήθος ή σε άλλο μέρος του σώματος.

2. Κάθε πληγή που δεν επουλώνεται.

3. Ασυνήθιστη αιμορραγία.

4. Δυσκολία ή πόνος στην κατάποση

5. Αλλαγή σε κονδυλώματα ή κρεατοελιές.

6. Επίμονος βήχας ή βραχνάδα της φωνής

7. Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.

8. Απώλεια όρεξης και / ή ανεξήγητη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο και τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή προσβολής. 

Τα συμπτώματα του καρκίνου που δε πρέπει να αγνοείς

πληροφορίες για τον καρκίνο
Pexels

Οι 5 πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνων:

Ο καρκίνος μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με τον τύπο του κυττάρου από το οποίο ξεκινά. Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι:

Καρκίνωμα – Καρκίνος που προκύπτει από τα επιθηλιακά κύτταρα (την επένδυση των κυττάρων που βοηθά στην προστασία ή εγκλεισμό οργάνων). Τα καρκινώματα μπορεί να εισβάλουν στους περιβάλλοντες ιστούς και όργανα και να κάνουν μετάσταση στους λεμφαδένες και σε άλλες περιοχές του σώματος. Οι πιο κοινές μορφές καρκίνου σε αυτή την ομάδα είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Σάρκωμα – Ένας τύπος κακοήθους όγκου των οστών ή των μαλακών ιστών (λίπος, μυς, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και άλλοι συνδετικοί ιστοί που υποστηρίζουν και περιβάλλουν όργανα). Οι πιο κοινές μορφές σαρκώματος είναι το λειομυοσάρκωμα, το λιποσάρκωμα και το οστεοσάρκωμα.

Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου στις γυναίκες

Λέμφωμα και Μυέλωμα – Το λέμφωμα και το μυέλωμα είναι καρκίνοι που ξεκινούν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το λέμφωμα είναι ένας καρκίνος του λεμφικού συστήματος, ο οποίος διατρέχει όλο το σώμα και επομένως μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε. Το μυέλωμα (ή πολλαπλό μυέλωμα) ξεκινά από τα πλασματοκύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που παράγει αντισώματα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Αυτός ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του κυττάρου να παράγει αποτελεσματικά αντισώματα.

Λευχαιμία – Η λευχαιμία είναι ένας καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων και του μυελού των οστών, του ιστού που σχηματίζει τα αιμοσφαίρια. Υπάρχουν αρκετοί υποτύποι, όπως η λεμφοκυτταρική λευχαιμία και η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Καρκίνοι εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού – Αυτοί είναι γνωστοί ως καρκίνοι του κεντρικού νευρικού συστήματος. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News