Η ακοή είναι μία από τις σημαντικότερες αισθήσεις, αλλά συχνά την αμελείς και δεν την προσέχεις αρκετά. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής για να ασχοληθείς με το πώς να προστατεύσεις την ακοή σου και να ψάχνεις τρόπους για να αποφύγεις την κώφωση.

Πολλές φορές νομίζεις ότι η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο στην απώλεια ακοής, όμως η αλήθεια είναι πως αυτό μπορεί να συμβεί και σε πιο νεαρή ηλικία. Γιατί; Σκέψου μόνο πόσες ώρες την ημέρα φοράς ακουστικά, πόσο συχνά εκτίθεσαι στο θόρυβο και σε μέρη που έχει κίνηση και φασαρία. Μπορεί όλα αυτά να κάνουν τη ζωή σου πιο ενδιαφέρουσα, όμως είναι επίπονες συνήθειες για τα αυτιά σου.

Τι συμβαίνει όταν φοράς ακουστικά για πολλή ώρα και πώς μπορεί να επηρεαστεί η υγεία σου;

Ίσως να μην μπορείς να κρίνεις πότε ακριβώς αρχίζει να μειώνεται η ακοή σου και να αποκτάς προβλήματα, όμως υπάρχουν κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις, όπως οι εμβοές, δηλαδή όταν ακούς ένα “σφύριγμα” στ’ αυτιά σου, η προσωρινή απώλεια ακοής ή η μπερδεμένη ακοή μετά από μια συναυλία, για παράδειγμα, ή μια ταινία στο κινηματογράφο, ενώ θα πρέπει να δώσεις σημασία και αν παρατηρήσεις ότι χρειάζεται να μιλάς πιο δυνατά για να ακούς τον εαυτό σου που μιλάει. Φυσικά και δεν είναι κακό να ρωτήσεις και έναν δικό σου άνθρωπο, αν θεωρώ πως μιλάς πολύ δυνατά, συνειδητοποιώντας έτσι λίγο καλύτερα την ένταση της φωνής σου.

πώς να προστατεύσεις την ακοή
Freepik

Ωστόσο, πώς να προστατεύσεις την ακοή σου;

  • Χρησιμοποίησε τα ακουστικά με μέτρο.
  • Μην ανεβάζεις πολύ την ένταση στα ακουστικά, αλλά και γενικότερα όταν ακούς μουσική.
  • Μην βρίσκεσαι συχνά σε χώρο με πολλή θόρυβο και φασαρία,
  • Κάνε διαλείμματα από τον δυνατό ήχο ή τη μουσική, δίνοντας την ευκαιρία στα αυτιά σου να ξεκουραστούν.
  • Μην αγνοείς το κερί του αυτιού, γιατί η συσσώρευσή του μπορεί να βουλώσει τα αυτιά. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς συνεχώς μπατονέτα για να τα καθαρίσεις, αφού τα αυτιά έχουν τη δυνατότητα να “αυτοκαθαρίζονται”, σπρώχνοντας το κερί που παράγεται έξω από τον ακουστικό πόρο.
  • Μην βάζεις τίποτα στο εσωτερικό του αυτιού σου, ούτε μπατονέτα, ούτε τα χέρια σου.
  • Ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Κάνε τακτικές εξετάσεις ακοής και επισκέψου τον ωτορινολαρυγγολόγο, όταν παρατηρείς κάτι ανησυχητικό και κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις που αναφέραμε.

Μην αμελείς την υγεία των αυτιών σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News