Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι έχουν αναπτύξει ένα αρσενικό αντισυλληπτικό χάπι που είναι 99% αποτελεσματικό σε ποντίκια χωρίς να προκαλεί παρενέργειες και το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Τα ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν στην εαρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, σηματοδοτούν ένα βασικό βήμα στις προσπάθειες για επέκταση των επιλογών αντισύλληψης για τους άνδρες και καλύτερη κατανομή του βάρους του ελέγχου των γεννήσεων με τις γυναίκες.

Ποιο είναι το λάθος που κάνεις με το προφυλακτικό 

Αντισυλληπτικό χάπι για άντρες: Όσα ξέρουμε μέχρι τώρα

Ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές για τις γυναίκες για τον έλεγχο του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, υπάρχουν μόνο δύο αποτελεσματικές διαθέσιμες επιλογές μέχρι στιγμής όσον αφορά την ανδρική αντισύλληψη: προφυλακτικά ή βαζεκτομές.

Αλλά τα προφυλακτικά είναι μίας χρήσης μόνο και οι βαζεκτομές δεν είναι εύκολο να αντιστραφούν, έτσι οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού που είναι αποτελεσματικό, μακράς διαρκείας και αναστρέψιμο – παρόμοιο με το αντισυλληπτικό χάπι για τις γυναίκες.

«Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό ανδρικό από του στόματος αντισυλληπτικό, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη εγκεκριμένα χάπια στην αγορά», είπε ο κ. Abdullah Al Noman, μεταπτυχιακός φοιτητής που παρουσίασε την εργασία στη συνάντηση.

Οι περισσότερες ενώσεις που υπόκεινται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές στοχεύουν στην ανδρική ορμόνη φύλου τεστοστερόνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως αύξηση βάρους, κατάθλιψη και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (γνωστά ως LDL). «Θέλαμε να αναπτύξουμε ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό για να αποφύγουμε αυτές τις παρενέργειες», είπε ο Noman, ο οποίος εργάζεται στο εργαστήριο της καθηγήτριας Gunda Georg στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Για να αναπτύξει ένα μη ορμονικό φάρμακο, η ομάδα του στόχευσε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας ρετινοϊκού οξέος (RAR) άλφα. Μέσα στο σώμα, η βιταμίνη Α μετατρέπεται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένου του ρετινοϊκού οξέος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων, στο σχηματισμό σπέρματος και στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Χορηγούμενο από το στόμα σε αρσενικά ποντίκια για 4 εβδομάδες, το φάρμακο μείωσε δραματικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και ήταν 99 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, χωρίς να παρατηρηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το χάπι;

Τα αποτελέσματα σε ποντίκια δεν αποτελούν εγγύηση ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους. Η ομάδα έχει συνεργαστεί με μια ιδιωτική εταιρεία, την YourChoice Therapeutics, η οποία στοχεύει να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους στη χώρα μέχρι το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του 2022, δήλωσε ο Georg. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει γρήγορα», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, προτείνοντας ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την αγορά σε πέντε χρόνια ή λιγότερο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News