Εσένα που δε σου αρέσει ο ύπνος ή τον αναβάλλεις για να μπορέσεις να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα σου, δε σε καταλαβαίνω. Ποιος θα ήθελε να αναβάλλει κάτι τόσο όμορφο όσο ο ύπνος; Ό,τι και να λέω, πάντως, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς αναβάλλουμε τον ύπνο μας, όχι επειδή το θέλουμε και μας αρέσει, αλλά επειδή δεν έχουμε και πολλές επιλογές, λόγω του γρήγορου ρυθμού της καθημερινότητας. Αυτές, όμως, οι στιγμές, που αναβάλλουμε τον ύπνο μας, μπορεί να φαίνονται μικρές και ασήμαντες, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν, πραγματικά, να δημιουργήσουν προβλήματα.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον ανθρώπινο οργανισμό και η χρόνια στέρηση του μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, περισσότερο άγχος και το χειρότερο από όλα, προβλήματα στη μνήμη. Με βάση τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι η αναβολή του ύπνου δεν είναι υγιής. Γιατί, όμως, είναι κάτι που σου έχει γίνει συνήθεια και πώς μπορείς να το σταματήσεις;

Mindfulness διαλογισμός για εσένα που δεν σε παίρνει ο ύπνος πια τα βράδια

Τι σημαίνει πρακτικά η αναβολή του ύπνου;


Η αναβλητικότητα του ύπνου, γνωστή και ως αναβολή του ύπνου, είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: η απόφαση, δηλαδή, να αναβάλλεις τον ύπνο σου όταν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος.

Η αναβλητικότητα του ύπνου μπορεί να λάβει τη μορφή μερικών λεπτών ή αρκετών ωρών. Και ενώ αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να σας κάνουν να νιώθεις κουρασμένη την επόμενη μέρα, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να συμβάλουν δραστικά στην στέρηση ύπνου.

Ξέρεις ότι η αναβολή του ύπνου δεν είναι υγιής, γιατί, όμως το συνεχίζεις;

Οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε την αξία ενός καλού βραδινού ύπνου. Ο ύπνος υποστηρίζει τα πάντα, από τη σωματική υγεία έως τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Mπορεί να σε βοηθήσει να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων προβλημάτων υγείας και να σε διατηρήσει σε άριστη κατάσταση.

Πολλοί από εμάς θέλουμε να κοιμόμαστε φυσιολογικές ώρες, δηλαδή να λαμβάνουμε επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αλλά γιατί πολλές φορές δε συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Η απάντηση είναι απλή. Η ζωή, πολλές φορές, μπορεί να γίνει πολυάσχολη και πολύ αγχωτική. Εάν, λοιπόν, δε βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αισθάνεσαι την ανάγκη να ανακτήσεις αυτόν τον συγκεκριμένο χρόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού ολοκληρώσεις όλες τις υποχρεώσεις σου.

Μάθε το στρατιωτικό μυστικό για να σε παίρνει ο ύπνος σε 2 λεπτά!

δυσκολεύομαι να κοιμηθώ
Unsplash / Lux Graves

4+1 τρόποι για να σταματήσεις αυτή την κακιά συνήθεια:

Ανέπτυξε μια ρουτίνα και προσπάθησε να την τηρήσεις

Ο ευκολότερος τρόπος για να εξασφαλίσεις ότι κοιμάσαι αρκετά κάθε βράδυ, είναι να εξασφαλίσεις μια καθορισμένη ώρα ύπνου και μια καθορισμένη ώρα αφύπνισης που μπορείς να τηρείς. Εάν οι συγκεκριμένες ώρες είναι πολύ άκαμπτες, μπορείς πάντα να δώσεις στον εαυτό σου μια εναλλακτική λύση. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να κοιμηθείς την ίδια ώρα κάθε βράδυ, αλλά αν το τηρείς αρκετά συχνά θα παρατηρήσεις πως σύντομα θα σε ωφελήσει.

Σκέψου τι σε κρατάει ξύπνια

Εάν είχες ορίσει, ήδη, μια ρουτίνα ύπνου, μάθε τι σε εμπόδισε και σε απομάκρυνε από αυτό. Τι είναι αυτό που σε κρατάει ξύπνια; Είναι η δουλειά, η τηλεόραση, οι συνομιλίες με φίλους ή κάτι άλλο; Μόλις καταλάβεις ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος, θα βρεις και τη λύση.

Απομακρύνσου από το κινητό 30-60 λεπτά πριν πας για ύπνο

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το μπλε φως που εκπέμπεται από τις συσκευές μας μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, επηρεάζοντας την ικανότητά μας να πέφτουμε νωρίς για ύπνο. Ο χρόνος που σπαταλάμε μπροστά από μια οθόνη μπορεί, λοιπόν, να επηρεάσει το πρόγραμμα ύπνου σου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, προσπάθησε να μην κάθεσαι μπροστά από μια οθόνη λίγο πριν πέσεις να κοιμηθείς.

Πώς μπορεί να ωφελήσει ο απογευματινός ύπνος τον εγκέφαλό σου;

Μπορείς να ορίσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα

Ωραία, και τώρα που απομάκρυνες κάθε οθόνη από κοντά σου τι κάνεις μέχρι να σε πάρει ο ύπνος; Πίστεψέ με έχεις πολλές επιλογές. Μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ξεκινήσεις να γράφεις τι σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο, να διαλογιστείς, να ακούσεις χαλαρωτική μουσική ή να ασχοληθείς με οτιδήποτε δεν χρειάζεται πολλή ενέργεια και το αγαπάς. Αν ξεκινήσεις να δημιουργείς μια ρουτίνα λίγο πριν κοιμηθείς, είμαι σίγουρη πως με την πάροδο του χρόνου θα την λατρέψεις!

Αγόρασε ένα αναπαυτικό κρεβάτι

Ένας καλός ύπνος χρειάζεται και μια πολύ καλή βάση: το κρεβάτι σου. Γνωρίζοντας ότι έχεις ένα άνετο, υποστηρικτικό και υψηλής ποιότητας κρεβάτι θα νιώθεις την ανάγκη να ξαπλώσεις και να μην σηκωθείς ποτέ από τα ζεστά και αναπαυτικά σκεπάσματα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News