Πόση ώρα σου παίρνει να αποκοιμηθείς από τη στιγμή που το κεφάλι σου θα ακουμπήσει το μαξιλάρι; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ή όχι; Από σήμερα θα αρχίσεις να το κάνεις γιατί εάν δε σε παίρνει ο ύπνος μέσα σε 20 λεπτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν πώς ίσως κάτι τρέχει με την κατάσταση της υγείας σου.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να διαταράσσουν την σχέση σου με τον ύπνο, άλλες είναι ανησυχητικές, ενώ κάποιες άλλες όχι και τόσο. Όπως και να έχει, όμως, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσεις γιατί αν δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ, τότε ετοιμάσου να προκύψουν κι άλλα μελλοντικά προβλήματα.

Τα αίτια που μπορεί να σε εμποδίζουν από το να κοιμηθείς γρήγορα εμπίπτουν σε τρεις γενικές κατηγορίες. Μερικά είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν, ενώ κάποια άλλα όχι. Ουσιαστικά, όμως είναι τα εξής:

Ήρθε η Μόρα στον ύπνο σου; Μάθε ποια είναι και γιατί σε επισκέφτηκε

«Γιατί δυσκολεύομαι να κοιμηθώ;» Μάθε σε τι οφείλεται

1. Επιλογές τρόπου ζωής

Μπορεί να γνωρίζεις ήδη ότι το να είσαι σωματικά δραστήρια, να έχεις μια ενεργή κοινωνική ζωή και να συμμετέχεις σε σημαντικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σου, αλλά, εάν δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς, υπάρχουν ίσως ορισμένες συνήθειες που θα πρέπει να αλλάξουν.

Ακανόνιστες συνήθειες ύπνου

Συμβαίνει πολύ εύκολα και πολύ συχνά. Ειδικά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Όταν οι ημερήσιες ρουτίνες σου διαταράσσονται, επειδή δεν έχεις τόσο αυστηρό πρόγραμμα όπως είχες κάποτε, είναι τόσο εύκολο να απομακρυνθείς από την ρουτίνα ύπνου σου.

Από το να αποκοιμηθείς στον καναπέ ενώ παρακολουθείς τηλεόραση ή να παίζεις ένα παιχνίδι στο τηλέφωνό σου, οι κακές συνήθειες που ακολουθείς λίγο πριν κοιμηθείς μπορούν να κάνουν τη ζωή σου πιο δύσκολη και να καταλήξεις να στριφογυρίζεις όλο το βράδυ.

Αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτα αν δεν έχεις υποχρεώσεις την επόμενη ημέρα, αλλά εάν δουλεύεις θα είναι ένα βασανιστήριο.

Ο εγκέφαλος και το σώμα σου έχουν την ικανότητα να διατηρούν μία ρουτίνα ύπνου-αφύπνισης όταν τηρείς ένα πρόγραμμα. Εάν δε το κάνεις, όμως, επικρατεί το χάος.

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός; Οι επιστήμονες του UCLA προειδοποιούν για το μεγάλο λάθος που κάνουμε

Οι επιλογές σου κατά τη διάρκεια της ημέρας

Όπως, ακριβώς, οι ρουτίνες πριν τον ύπνο, οι δραστηριότητες που επιλέγεις την υπόλοιπη ημέρα θα σε διευκολύνουν ή θα σε δυσκολέψουν στον ύπνο σου. Αν νιώθεις «κλειδωμένη» την ώρα του ύπνου, όσο ήρεμη και νυσταγμένη να είσαι, δεν πρόκειται να αποκοιμηθείς.

Υπάρχουν τρεις ένοχοι που είναι πιο πιθανό να σε κρατήσουν σε εγρήγορση. Καφεΐνη, (έντονη) άσκηση και ο χρόνος που περνάς μπροστά από μία οθόνη. Οπότε αν κάτι από αυτά τα τρία έχουν έντονη παρουσία στην καθημερινότητά σου προσπάθησε να τα μειώσεις όσο γίνεται.

γιατί δυσκολεύομαι να κοιμηθώ;
Pexels

2. Το περιβάλλον ύπνου

Το περιβάλλον διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στον χρόνο που σου παίρνει να αποκοιμηθείς. Αν ο φωτισμός σε ενοχλεί, αν το δωμάτιο είναι κρύο ή ζεστό κι αν υπάρχει φασαρία, είναι λογικό να δυσκολεύεσαι. Ακόμα και η μυρωδιά ενός απορρυπαντικού μπορεί να σου κάνει τη ζωή δύσκολη.

Αν, λοιπόν, δεν μπορείς να κοιμηθείς μέσα σε 20 λεπτά, που σύμφωνα με ειδικούς αυτός είναι ο χρόνο που χρειάζεται ένα άνθρωπος για να αποκοιμηθεί, τότε παρατήρησε το δωμάτιό σου και τις ευαισθησίες σου, βρες τι σε ενοχλεί και άλλαξε το.

Αντιμετωπίζεις δυσκολίες με τον βραδινό ύπνο; 4+1 τρόποι για να κοιμάσαι σαν πουλάκι!

3. Μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση

Έχεις διαβάσει ολόκληρο το άρθρο κι ακόμα αναρωτιέσαι «γιατί δυσκολεύομαι να κοιμηθώ;» Μάθε άλλον έναν λόγο! Η διαταραγμένη ψυχική υγεία επιδεινώνει την ποιότητα του ύπνου. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με το στρες, το άγχος ή την κατάθλιψη, μπορεί να σου είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθείς. Και, αν αυτό σημαίνει ότι κοιμάσαι και ξεκουράζεσαι λιγότερο, είναι πιθανό να έχεις ακόμη περισσότερο άγχος, στρες και κατάθλιψη.

Το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι και να σκέφτεσαι όλα σου τα προβλήματα, να ανησυχείς για τις αβεβαιότητες στη ζωή σου και να αισθάνεσαι ένα με τις τύψεις και τη θλίψη, τότε σίγουρα δε θα μπορέσεις να κοιμηθείς. Προσπάθησε, λοιπόν, όσο μπορείς να σκέφτεσαι θετικά και να απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα από μέσα σου.

Εάν πάλι βλέπεις συχνούς εφιάλτες, το καλύτερο που θα μπορούσα να σε συμβουλεύσω, είναι να επισκεφτείς έναν ειδικό.

Επιπλέον, ο σωματικός πόνος, η ασθένεια, ορισμένα φάρμακα, οι νευρολογικές παθήσεις και συγκεκριμένες διαταραχές ύπνου, πρέπει να αξιολογηθούν και να αντιμετωπιστούν από τον γιατρό σου.

Εάν έχεις κάνει ό,τι περνά από το χέρι σου, αλλά δεν βλέπεις αποτέλεσμα, τότε μία είναι η λύση, αναζήτησε βοήθεια, βρες τη ρίζα του προβλήματος και αντιμετώπισέ την. Μετά μπορείς να έχεις, εγγυημένα, όνειρα γλυκά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News