Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί το αίμα της περιόδου σου, μπορεί μερικές φορές να έχει διαφορετικό χρώμα από το συνηθισμένο; Το να μάθεις να «ερμηνεύεις» τι θέλει να σου πει η περίοδός σου ανάλογα με το χρώμα της, είτε έχει την οποιαδήποτε απόχρωση του κόκκινου, είτε έχει άλλο χρώμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατάσταση της υγείας σου. Σήμερα, λοιπόν, θα αναλύσουμε μαζί όλα αυτά που θέλει να σου πει ο οργανισμός σου μέσα από την περίοδο. Είναι μία καλή ιδέα για να κατανοήσεις το σώμα σου καλύτερα και να μάθεις τι είναι φυσιολογικό για σένα.

Είναι πολύ συνηθισμένο το αίμα της περιόδου σου να έχει ένα φάσμα χρωμάτων, και για κάθε χρώμα, πίστεψέ με, υπάρχει μια απλή εξήγηση.

Πρώτη φορά περίοδος: Αληθινές ιστορίες

Τι σημαίνει το χρώμα της περιόδου; Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Φωτεινό κόκκινο

Αυτό παρατηρείται συχνά όταν η ροή σου είναι πιο έντονη και, γενικά, όσο πιο κόκκινο είναι το αίμα, τόσο πιο έντονη είναι η ροή σου. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της περιόδου σου, η επένδυση της μήτρας πέφτει γρήγορα. Το έντονο κόκκινο αίμα είναι συνήθως φυσιολογικό, αλλά αν αιμορραγείς ανεξέλεγκτα, τότε θα πρέπει να το ελέγξεις.

Σκούρο κόκκινο

Καθώς περνούν οι πρώτες μέρες της περιόδου σου, το χρώμα μπορεί να αλλάξει σε πιο σκούρο κόκκινο. Όσο πιο σκούρο είναι το αίμα, συχνά τόσο πιο παχύρευστο είναι, λόγω του μειωμένου ρυθμού αποβολής του βλεννογόνου της μήτρας.

Καφέ

Το παλιό αίμα γίνεται πιο σκούρο όσο περισσότερο είναι έξω από τα αιμοφόρα αγγεία και έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Μπορεί να γίνει τόσο σκούρο που φαίνεται σχεδόν μαύρο. Είναι αρκετά χαρακτηριστικό να βλέπεις σκούρο καφέ αίμα στο τέλος της περιόδου σου, και μερικές γυναίκες μπορούν να το δουν ακόμα και στην αρχή.

Τι σημαίνει το χρώμα της περιόδου
Freepik

Άστατη ή καθυστερημένη περίοδος: Πώς η πανδημία έχει αλλάξει την έμμηνο ρύση των γυναικών και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν

Ροζ

Αυτό το χρώμα είναι συχνά ένας συνδυασμός ελαφριάς αιμορραγίας με κολπική έκκριση (η οποία είναι λευκή), δίνοντάς της μια ροζ απόχρωση. Συνήθως, δεν προκαλεί ανησυχία και είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά.

Γκρί

Η γκρίζα κολπική έκκριση μπορεί να συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας βακτηριακής κολπικής λοίμωξης που ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα.

Πώς αλλάζει η περίοδος στα 20, 30 και στα 40

Γιατί είναι σημαντικό να παρακολουθείς την περίοδό σου;

Eίναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθείς την περίοδό σου για να εντοπίσεις σημάδια μη φυσιολογικής εμμηνορροϊκής αιμορραγίας. Τα σημάδια της ασυνήθιστης αιμορραγίας περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες.
  • Αιμορραγία που χρειάζεται να αλλάξεις σερβιέτα ή ταμπόν πάρα πολύ συχνά.
  • Λερώνεις συχνά τα ρούχα σου ή το κρεβάτι σου.
  • Όταν δεν μπορείς να πάρεις μέρος σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως η γυμναστική, ή η ανάγκη να φύγεις από την δουλειά σου λόγω της περιόδου σου.
  • Εμμηνορροϊκή ροή με θρόμβους αίματος που είναι στο μέγεθος ενός νομίσματος ή μεγαλύτερο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News