Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων στον πλανήτη αν απαντούσε στην ερώτηση «Ποιο είναι το αντικείμενο που δε θα αποχωριζόσουν ποτέ;» θα έδινε την απάντηση ότι αυτό θα ήταν το κινητό του τηλέφωνο. Αποτελεί το απόλυτο αξεσουάρ και το παίρνεις μαζί σου παντού, ακόμα και όταν κοιμάσαι. Ήξερες όμως ότι το να έχεις το κινητό δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τόσο τη διάρκεια του ύπνου σου όσο και την ποιότητα του;

Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός τόσο για την ψυχική, όσο και για τη σωματική σου υγεία και το τηλέφωνό σου μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα. Όσο δελεαστικό κι αν είναι το να είσαι μόνιμα διαθέσιμη για όλες τις κλήσεις και τα email που θα λάβεις, υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα σε πείσουν να αποχωρίζεσαι το αγαπημένο σου αξεσουάρ (τουλάχιστον) τα βράδια.

Τόσο καιρό φορτίζεις το κινητό σου λάθος! 4+1 τρόποι για να κάνεις την μπαταρία σου να διαρκεί περισσότερο

Κινητό δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ: Ποια προβλήματα προκαλεί

Η οθόνη του κινητού τηλεφώνου διαταράσσει τον ύπνο

Έχει διαπιστωθεί ότι το μπλε φως στην οθόνη των διαφόρων συσκευών, προκαλεί διαταραχή στο βιολογικό μας ρολόι και χαλάει τον ύπνο όσων τις χρησιμοποιούν στο κρεβάτι το βράδυ.

Το φως που παράγει η οθόνη ενός κινητού πιθανώς να αποτρέπει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία συνδέεται με τον ύπνο. Αποτέλεσμα είναι το άτομο που έχει χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του στο κρεβάτι το βράδυ να μην κοιμάται σωστά, να μην ξεκουράζεται το σώμα και κυρίως ο εγκέφαλος του όπως πρέπει. Έτσι, το επόμενο πρωί δυσκολεύεται να ξυπνήσει και νιώθει ότι δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσει τη μέρα του.

Προκαλούν υπερδιέγερση

κινητό δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ
Unsplash

Δεν είναι μόνο η λάμψη της οθόνης που διακόπτει τον ύπνο. Σκέψου τον τρόπο που αλληλεπιδράς με τη συσκευή σου. Τα κινητά είναι μια απεριόριστη πηγή πληροφοριών, που είναι ικανά να προκαλέσουν μια κατάσταση διέγερσης και εγρήγορσης.

Η σημαντική αποτοξίνωση που πρέπει να κάνεις το καλοκαίρι δεν είναι αυτή που νομίζεις

Οι δραστηριότητες που απορρέουν από τη χρήση του κινητού, όπως για παράδειγμα η ανάγνωση σχολίων στο Facebook ή ένα ενοχλητικό μήνυμα στο Twitter, είναι πιθανό να προκαλούν τέτοιου είδους αρνητικά συναισθήματα, και εντέλει να ανακόπτουν τη διαδικασία του ύπνου.

Τα τηλέφωνα ενδέχεται να συνδέονται με κίνδυνο πυρκαγιάς

Αν και είναι πολύ σπάνιο, και εμφανίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά, υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει φωτιά η μπαταρία ενός τηλεφώνου. Το 2021, η Daily Record στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ανέφερε ότι το τηλέφωνο ενός άνδρα, ξέσπασε σε φλόγες ενώ ο ίδιος το κρατούσε στο χέρι του. Μια ελαττωματική μπαταρία ευθυνόταν για ένα παρόμοιο περιστατικό, αφού ένα τηλέφωνο έπιασε φωτιά κάτω από ένα μαξιλάρι στο Τέξας το 2014.

Κρατάς λάθος το κινητό σου τόσα χρόνια! Δε φαντάζεσαι τι μπορεί να προκαλέσει στα δάχτυλά σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News