Η όλη κατάσταση με τον κορονοϊό λίγο-πολύ σε έχει κουράσει και πολλές φορές νιώθεις μία πίεση με αυτό που συμβαίνει. Θες τόσο πολύ να βγεις έξω, να πετάξεις τη μάσκα σου και να ζήσεις και πάλι όπως πριν. Όμως, έχεις σκεφτεί γιατί να φοράς τη μάσκα σου; Γιατί είναι τόσο σημαντικό τέλος πάντων και πώς γίνεται να μην αφορά μόνο τον κορονοϊό;

Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, η μάσκα που πρέπει να φοράς για τον κορονοϊό δεν αφορά μόνο τον κορονοϊό και δεν σε προστατεύει μόνο απ’ αυτόν. Σκέψου απλά πως με τα σταγονίδια και την ομιλία μεταφέρουν πολλές ακόμα ιώσεις και είναι μια καλή ευκαιρία να παραμείνεις υγιής.

Μήπως δεν είναι για σένα; Πώς θα καταλάβεις ότι η μάσκα σου δεν είναι κατάλληλη για το πρόσωπό σου;

Γιατί να φοράς τη μάσκα σου καθημερινά;

 • Προστατεύεσαι από κορονοϊό και προστατεύεις και τους γύρω σου: Είναι πολύ απλό και κάτι που ακούς συνέχεια, όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσεις. Με τη χρήση της μάσκας μειώνεται η εξάπλωση των σωματιδίων μέσω του αέρα που μπορεί να περιέχουν τον ιό. Έτσι λοιπόν, προστατεύεις τόσο τον εαυτό σου, αλλά και τους γύρω σου, αφού μπορεί να φέρεις τον ιό και να μην το γνωρίζεις.
 • Αποφεύγεις να αγγίξεις το πρόσωπό σου: Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου συνεχώς. Και μην μου πεις ότι δεν το κάνεις συνέχεια. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αγγίζουν το πρόσωπό τους συνεχώς, όμως όταν φοράς τη μάσκα σου σωστά, καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη, αποφεύγεις να αγγίξεις το πρόσωπό σου με τα χέρια σου που πιθανότατα είναι βρώμικα.
γιατί να φοράς τη μάσκα
Pexels
 • Προστατεύεσαι και από άλλους ιούς: Η χρήση μάσκας μπορεί να σε προστατεύσει και από άλλους ιούς, όπως και από την γρίπη. Για παράδειγμα, οι γιατροί στις ΗΠΑ ελπίζουν ότι φέτος τα κρούσματα της γρίπης θα είναι μειωμένα ως αποτέλεσμα των μέτρων ασφάλειας που έχουν ληφθεί λόγω του COVID-19.
 • Προστατεύεσαι και από την ατμοσφαιρική ρύπανση: Η χρήση προστατευτικής μάσκας μπορεί να σε βοηθήσει να προστατευτείς και από ορισμένους κινδύνους για την υγεία απ’ την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ουσιαστικά σε προστατεύει από τη ρύπανση που σχετίζεται με αναπνευστικά προβλήματα.

Πόσο βοηθάει όμως η μάσκα για τον κορονοϊό στην προστασία ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση;

 • Bonus: Αποφεύγεις τις γνωριμίες και τις επαφές με άλλους. Στα αγγλικά το λένε social distancing κι είναι κάτι απαραίτητο για την προστασία σου από τον κορονοϊό. Με το να φοράς μάσκα μπορείς να αποφύγεις να μιλήσεις πολύ με άλλους ανθρώπους, να αποφύγεις ακόμα και γνωστούς σου και να γνωρίσεις νέο κόσμο. Όχι, δεν είσαι αντικοινωνικός, απλά προσέχεις την υγεία σου και μένεις μακριά από ανθρώπους που θα μπορούσαν να σε κολλήσουν.
γιατί να φοράς τη μάσκα
Unsplash/ engin akyurt

Πώς βάζω τη μάσκα και πώς την αφαιρώ σωστά;

 1. Πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού αγγίξουμε τη μάσκα.
 2. Η εξωτερική πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό, συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο.
 3. Η πάνω πλευρά της μάσκας έχει μια μπανέλα που λυγίζει. Είναι η ράχη που τοποθετείται στη μύτη μας.
 4. Περνάμε τα δάχτυλά μας απ’ τα κορδόνια και τα περνάμε πίσω απ’ τα αυτιά μας.
 5. Τραβάμε τις πλευρές της μάσκας ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού και τη μύτη μας.
 6. Πιέζουμε την πάνω πλευρά της μάσκας ώστε να την προσαρμόσουμε ακριβώς στη μύτη μας.
 7. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα όσο τη φοράμε.
 8. Αφαιρούμε τη μάσκα κρατώντας την μόνο απ’ τα κορδόνια και την πετάμε στα σκουπίδια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News