Είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι θα μπορείς να φτερνιστείς όταν και όποτε το θέλεις. Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν άπειρα πράγματα, όπως η γύρη που απλά κυκλοφορεί στον αέρα και βοηθά κάπως την κατάσταση, αλλά ακόμα και τότε, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Τι μπορείς να κάνεις, όμως, ώστε να φτερνιστείς και να σταματήσεις να νιώθεις αυτό το γαργαλητό στην μύτη επιτέλους;

Πρέπει να πνίγεις το φτέρνισμα; Οι ειδικοί απαντούν!

Γιατί μερικές φορές δεν μπορείς να φτερνιστείς;

Δεν είναι συνηθισμένο να μην μπορείς να φτερνιστείς, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό. Είναι πιθανό κάτι να έχει κολλήσει στη μύτη σου, όπως κάποιος μικροοργανισμός, ένα μικρό αντικείμενο ή ακόμα και μύκητες, και το σώμα σου απλώς προσπαθεί να τους αποβάλει.

Βέβαια, υπάρχουν και πιο σοβαροί λόγοι, όπως είναι το εγκεφαλικό ή όγκος στον εγκέφαλο ή μια ψυχιατρική πάθηση, που μπορεί να σε κάνουν να μην μπορείς να φτερνιστείς. Και, φυσικά, πάντα νιώθεις ότι πρέπει να φτερνιστείς, αλλά το σώμα σου δε σε αφήνει.

Εάν η ξαφνική αδυναμία σου να φτερνιστείς είναι κάτι καινούργιο, δεν σου προκαλεί προβλήματα και μπορείς ακόμα να φτερνιστείς μερικές φορές, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αλλά αν παρατηρείς πως είναι ένα φαινόμενο το οποίο διαρκεί αρκετό καιρό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

πώς να κάνω τον εαυτό μου να φτερνιστεί
Pexels

Απλές συμβουλές για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου

«Πώς να κάνω τον εαυτό μου να φτερνιστεί;» Δίνουμε τη λύση!

Είναι ασφαλές να προσπαθήσεις να κάνεις τον εαυτό σου να φτερνιστεί, αλλά με μέτρο. Μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα και να δεις ποιο λειτουργεί για σένα! 

1. Κοίταξε ένα έντονο φως

Παράξενο αλλά πιάνει! Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να φτερνίζονται όταν βρίσκονται ξαφνικά σε έντονο φως. Με τον συγκεκριμένο τρόπο διεγείρεται ένα νευρικό αντανακλαστικό, όμως η συγκεκριμένη τακτική λειτουργεί μόνο στο ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων και είναι μία γενετική κατάσταση.

2. Μύρισε ένα δυνατό μπαχαρικό

Τα μπαχαρικά όπως το πιπέρι, η κανέλα και το καγιέν μπορούν να προκαλέσουν φτέρνισμα. Ερεθίζουν τις ρινικές νευρικές απολήξεις και το συγκεκριμένο κόλπο έχει εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα!

3. Γαργάλισε το εσωτερικό της μύτης σου

Στρίψε ένα χαρτομάντιλο και τοποθέτησέ το απαλά στη μύτη σου για να προσπαθήσεις να τη διεγείρεις από μέσα. Το συγκεκριμένο κόλπο γαργαλάει τις απολήξεις των ρινικών νεύρων και στους περισσότερους ανθρώπους λειτουργεί αρκετά γρήγορα. 

4. Τράβηξε μια τρίχα από τη μύτη

Όταν τραβάς μία τρίχα από τη μύτη διεγείρεις το τρίδυμο νεύρο σου, (ένα μέρος του νευρικού σου συστήματος που στέλνει πόνο και θερμοκρασία από το πρόσωπό σου στον εγκέφαλό σου) και μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα, ωστόσο, να γνωρίζεις ότι θα πονέσεις. Δοκίμασε το ίδιο κόλπο με μια τρίχα από το πρόσωπό σου γενικότερα, μπορεί να πιάσει και αυτό!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News