Το τσουρέκι babka είναι μια διασταύρωση ανάμεσα στο «τσουρέκι», το παραδοσιακό ελληνικό πασχαλινό ψωμί, και το «babka», ένα πολωνικό ψωμί με γέμιση σοκολάτας που μοιάζει με μπριός. Παραδοσιακά φτιάχνεται με κάποια μαρμελάδα ή κανέλα, ωστόσο σήμερα θα μάθεις την πιο δημοφιλή εκδοχή του γλυκού αυτού. Η συνταγή βασίζεται σε μια πλούσια ζύμη μπριός που φτιάχνεται με απλά υλικά και αφού τυλιχτεί σε ρολό, πλέκεται όπως ένα τσουρέκι πριν μπει στη φόρμα που θα ψηθεί, ώστε όταν κοπεί να έχει πολλαπλές στρώσεις γλυκιάς ζύμης και γέμισης.

Κέικ κανέλας – υπερπαραγωγή με γέμιση κρέμας που θα τους ξετρελάνει όλους

Συνταγή για λαχταριστό σοκολατένιο τσουρέκι babka: Υλικά

Για τη ζύμη:

• 530 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

• 10 γραμμάρια στιγμιαία ξηρή μαγιά

• 3 μεγάλα αυγά

• 120 ml νερό

• 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

• 150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους σε θερμοκρασία δωματίου

• Λάδι

Για τη γέμιση σοκολάτας:

• 200 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα

• 115 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο

• 80 ml κρέμα γάλακτος

• 60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

• 30 γραμμάρια σκόνη κακάο

• 1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:

• 120 ml νερό

• 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

Εσύ έχεις δοκιμάσει σοκολατένιο κέικ σε κούπα; Ήρθε η ώρα να ξεδιπλώσεις το μαγειρικό σου ταλέντο!

Πώς να φτιάξεις αυτό το πεντανόστιμο γλυκό

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

  1. Τοποθετούμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι σε ένα μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη, για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να γίνει εντελώς λεία και ελαστική.
  2. Με αλευρωμένα χέρια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ αλειμμένο με λάδι, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή μέρα ή όλη τη νύχτα. Αφού βγει από το ψυγείο, την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30-60 λεπτά.
  3. Αλείφουμε δύο ταψιά για καρβέλια με λάδι και στρώνουμε τον πάτο και τις πλευρές με λαδόκολλα. Αφήνουμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε τη γέμιση:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει τελείως λείο το μείγμα μας. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε με έναν πλάστη ένα φύλλο σε μέγεθος 40×30 εκατοστών. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη μισή γέμιση.
  3. Κόβουμε στη μέση κατά μήκος το ρολό κρατώντας τη μία άκρη χωρίς να κοπεί, έτσι ώστε να έχουμε 2 λωρίδες. Πλέκουμε τις λωρίδες, τυλίγοντας τες σε στεφάνι και τοποθετούμε προσεκτικά το κέικ στη φόρμα για καρβέλια. Μην ανησυχείς αν υπάρχουν κενά στο ταψί, καθώς το κέικ θα φουσκώσει και τελικά θα φαίνεται μια χαρά.
  4. Καλύπτουμε το ταψί με μία πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 έως 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για να φτιάξουμε και το δεύτερο κέικ.

Βρήκαμε το απόλυτο φθινοπωρινό γλυκό και δεν είναι άλλο από το κέικ καραμέλας με κολοκύθα!

Ψήνουμε:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετό χρόνο για να ζεσταθεί πλήρως πριν φουσκώσουν τα κέικ. Αφαιρούμε την πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε τα κέικ στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
  2. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από πάνω. Εάν έχουμε θερμόμετρο, η τέλεια εσωτερική θερμοκρασία πρέπει αν είναι περίπου 93ºC βαθμοί.

Φτιάχνουμε το σιρόπι:

  1. Όσο τα κέικ είναι στο φούρνο, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις βγουν τα κέικ από το φούρνο, τα αλείφουμε με το σιρόπι.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News