Παγκόσμια Ημέρα του Ψωμιού σήμερα, 16/10, και η όρεξή μας για ένα ζεστό ψωμάκι μεγαλώνει! Αν τρως ψωμί με μέτρο δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές, και ειδικά όταν αυτό είναι σπιτικό, είναι ακόμα καλύτερο! Σου δείχνουμε, λοιπόν, τη βασική συνταγή για ψωμί, για εσένα που φτιάχνεις πρώτη φορά.

Τα υλικά για τη βασική συνταγή για ψωμί:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 20 γραμμάρια φρέσκια μαγιά

Αφράτα μπαστουνάκια ψωμιού με τυρί και σκόρδο!

Πώς θα το φτιάξεις;

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και την αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στο μεταξύ, ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό με τη μαγιά, ενώ ζυμώνουμε.
  4. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να δημιουργήσουμε μια ελαστική ζύμη.
  5. Βάζουμε τη ζύμη στο μπολ και την σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
  6. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
  7. Ζυμώνουμε ξανά σε αλευρωμένο πάγκο, διπλώνοντας προς τα μέσα στις άκρες της ζύμης.
  8. Κάνουμε την ζύμη μπάλα και τη βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα.
  9. Την επιστρέφουμε -με τη λαδόκολλα- στο μπολ, κόβουμε τις άκρες της λαδόκολλας και καλύπτουμε το μπολ τη μεμβράνη. Αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα τη ζύμη.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220 βαθμούς -ανάλογα με τον φούρνο- χαράσσουμε μ’ ένα μαχαίρι την επιφάνεια της ζύμης και ψήνουμε στον φούρνο για 30- 40 λεπτά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News