Σήμερα σου έχουμε άλλη μία παραδοσιακή συνταγή την οποία θα αγαπήσεις και σίγουρα θα νοσταλγήσεις τα γεύματα στο χωριό κατευθείαν από τα χεράκια της γιαγιάς! Μία συνταγή για διαφορετικές χυλοπίτες, γνωστές και ως τουτουμάκια!

Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού, που παρασκευάζεται από αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου ονομάζονται και «τουτουμάκια», ενώ στην Κύπρο «τουμάτσια». Επίσης σε περιοχές της Μακεδονίας λέγονται «γουφκάδες» ή εν συντομία «γουφκάδς».

Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, και έπειτα κόβεται σε λωρίδες. Σε κάποιες περιοχές τεμαχίζονται σε μικρά τετράγωνα, όπως και στη σημερινή συνταγή. Η διαδικασία αυτή στο παρελθόν γινόταν στο χέρι, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές. Οι χυλοπίτες απλώνονται για ορισμένες μέρες σε καθαρά σεντόνια, μακριά από σκόνες και έντομα για να στεγνώσουν και να ξεραθούν τελείως.

Χειροποίητες χυλοπίτες της γιαγιάς: Μάθε πανεύκολα πώς να τις φτιάχνεις βήμα – βήμα

Τουτουμάκια συνταγή: Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 500 γρ χυλοπίτες (μικρές τετράγωνες)
  • 1,5 κιλό ντομάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • τυρί τριμμένο

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάλε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και βράσε τα υλικά για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια τα απόσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε τον μαϊντανό.
  2. Βράσε τις χυλόπιτες σε αλατισμένο νερό που βράζει για τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία (περίπου 8 με 11 λεπτά κανονικά).
  3. Στράγγισε τις χυλοπίτες, ρίξε τη σάλτσα ντομάτας και πρόσθεσε τριμμένο τυρί ή απλά – πιπέρι, όσο θέλεις.

Φτιάξε μόνη σου χυλοπίτες με 4 υλικά χωρίς μηχανή!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News