Όχι, το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα και ούτε πρόκειται! Μπορεί οι διακοπές να τελείωσαν και ο Αύγουστος σιγά – σιγά να φεύγει, το καλοκαίρι, όμως, είναι στο μυαλό και διαρκεί όσο εσύ του επιτρέψεις, με μικρές στιγμές στην καθημερινότητά σου! Όπως, ακριβώς, είναι κι αυτή η συνταγή για καλαμάρι με brandy! Σου υπόσχομαι πως θα την αγαπήσεις!

Καλαμάρι γεμιστό με σπανάκι και πλιγούρι από τον Βαγγέλη Δρίσκα

Καλαμάρι με brandy: Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 300 ml σάλτσα ντομάτας
  • 1 κιλό καθαρισμένα μεγάλα καλαμάρια
  • ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
  • 125 ml κονιάκ
  • 4 κουταλιές της σούπας διπλή κρέμα
  • ψιλοκομμένο πλατύφυλλο μαϊντανό, για το σερβίρισμα

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και το μαύρο πιπέρι. Τηγανίζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει χρυσαφένιο και μαλακό. Μόνο σε αυτό το σημείο ανακατεύουμε το σκόρδο. Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε τη σάλτσα μέχρι να σταθεί.
  2. Κόβουμε το καλαμάρι στη μέση και κατά μήκος. Κόβουμε κάθε μισό κατά πλάτος. Έπειτα, κόβουμε και τα πλοκάμια σε παρόμοιο μέγεθος. Στεγνώνουμε τυχόν υγρασία από τα καλαμάρια με χαρτί κουζίνας. Πρέπει να είναι όσο πιο στεγνό γίνεται για να τηγανιστεί καλύτερα.
  3. Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν το τηγάνι είναι πολύ ζεστό, ρίχνουμε μέσα το ένα τρίτο από τα καλαμάρια με ηλιέλαιο έλαιο και μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι. Τηγανίζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πάρουν καλά χρώμα. Ρίχνουμε τα καλαμάρια στην κατσαρόλα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα καλαμάρια, μαγειρεύοντάς τα σε παρτίδες άλλες δύο φορές, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι και λάδι με το καθένα.
  4. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε 100 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Προσθέτουμε 100 ml από το κονιάκ και βάζουμε το καπάκι. Σιγοβράζουμε πολύ απαλά για 40 λεπτά και μετά άλλα 20 λεπτά με ελαφρώς ανοιχτό το καπάκι, αφήνοντας τους χυμούς να μειωθούν λίγο. Όταν μαλακώσουν, ανακατεύουμε με το υπόλοιπο κονιάκ και την κρέμα γάλακτος και σερβίρουμε με πασπαλισμένο με μαϊντανό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News