Η σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις διασημότερες σαλάτες στον κόσμο και οφείλει το όνομα της στον Ceasar Cardini, έναν Ιταλό σεφ ο οποίος διατηρούσε ένα εστιατόριο με την οικογένεια του στην Τιχουάνα. Σύμφωνα με την ιστορία που διέδωσε η κόρη του, το 1924, το εστιατόριο της οικογένειας Cardini ήταν γεμάτο πελάτες με αποτέλεσμα να τελειώσουν οι βασικές προμήθειες της κουζίνας. Ο Ceasar δημιούργησε λοιπόν ένα πιάτο με τα λιγοστά υλικά που είχαν απομείνει. Σήμερα, παρόλο που θεωρείται ίσως η πιο αγαπημένη σαλάτα όλων, οι θερμίδες που περιέχει καθώς και τα κακά της λίπη, δεν την καθιστούν ένα υγιεινό γεύμα. Αν ωστόσο αντικαταστήσουμε ορισμένα υλικά, θα έχουμε μια πολύ πιο θρεπτική vegan σαλάτα του Καίσαρα, που παράλληλα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Η αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα

Συνταγή για vegan σαλάτα του Καίσαρα: Υλικά

Για το dressing:

  • 1/2 φλιτζάνι κάσιους
  • 1/4 φλιτζάνι νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη σαλάτα:

  • 2 κεφάλια μαρούλι (κομμένο σε λωρίδες)
  • 1 αβοκάντο (ψιλοκομμένο)
  • 1/3 φλιτζάνι κάπαρη (στραγγισμένη και ξεπλυμένη)
  • 100 γραμμάρια ντοματίνια

Για τα κρουτόν:

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένη)
  • 200 γραμμάρια ψωμί
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Caesar salad έχεις φάει πολλές φορές… Με ρεβύθια όμως έχεις δοκιμάσει;

Πώς να φτιάξεις την πιο υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης σου σαλάτας

  1. Τοποθετούμε όλα τα συστατικά του dressing σε ένα μπλέντερ και το επεξεργαζόμαστε μέχρι να γίνει πολύ λείο. Προσθέτουμε έως και 4 κουταλιές της σούπας επιπλέον νερό για να πετύχουμε την επιθυμητή συνοχή.
  2. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη σκελίδα σκόρδου και θερμαίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 30 δευτερόλεπτα.
  4. Πετάμε τη σκελίδα σκόρδο και περιχύνουμε με ελαιόλαδο την ψίχα του ψωμιού μας, πασπαλίζουμε με αλάτι και αλείφουμε μέχρι να καλυφθεί το ψωμί.
  5. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στον φούρνο, ανακατεύοντας μια φορά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  6. Τοποθετούμε το ψιλοκομμένο μαρούλι μας σε ένα μπολ και ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι από το dressing. Από πάνω βάζουμε το αβοκάντο, το κρουτόν, την κάπαρη και τα ντοματίνια.
  7. Καλή απόλαυση!

Ήρθε η ώρα για ένα πλούσιο και μεσογειακό γεύμα – Η σαλάτα nicoise θα γίνει το πιάτο που δεν θα χορταίνεις να απολαμβάνεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News