Η φοκάτσια είναι υπέροχη από μόνη της, όμως όταν της προσθέτεις ακόμα περισσότερα υλικά γίνεται πιο νόστιμη και λιγότερο ξενέρωτη! Σήμερα θα σου μάθουμε να φτιάχνεις μία πολύ εναλλακτική συνταγή για φοκάτσια! Θα σου θυμίζει πίτσα, αλλά θα είναι ακόμα καλύτερη! Πρόσθεσε τα υλικά της πίτσα και δες αυτο το λαχταριστό ψωμάκι να απογειώνεται. Ζουμερή σάλτσα ντομάτας, λιωμένη μοτσαρέλα και κρεμώδης ρικότα πάνω από μία βελούδινη φοκάτσια, βρες μου κάτι καλύτερο!

Μια διαφορετική πίτσα στο τηγάνι με μελιτζάνες και ρικότα

Φοκάτσια συνταγή: Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 4 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, διαιρεμένο
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία μαγιά
  • 1 3/4 φλ. χλιαρό νερό
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, διαιρεμένο
  • 1 ντομάτες για σάλτσα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • Πιπέρι
  • 2 φλιτζάνια τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι τυρί ρικότα
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • 4 μεγάλα φύλλα βασιλικού

Φιλέτο κοτόπουλο σαν πίτσα! Ξέχνα τις βαρετές συνταγές και απογείωσε το κοτόπουλο με υλικά από πίτσα πεπερόνι!

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Ανακατεύουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Τοποθετούμε 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε 1 3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να μην είναι στεγνό το αλεύρι και να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Ζυμώνουμε στο μπολ, πασπαλίζοντας με λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειάζεται, μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Καλύπτουμε σφιχτά με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.
  2. Ψήνουμε τη ζύμη. Μετά από 2 ώρες, η ζύμη θα έχει φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο. Βάζουμε το μπολ με τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες και μέχρι 24.
  3. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψί. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μία λαδόκολλα. Βγάζουμε το μπολ της ζύμης από το ψυγείο και μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί. Καλύπτουμε το λάδι και στη συνέχεια πιέζουμε με τα δάχτυλά μας απαλά και ισιώνουμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. 
  4. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να την απλώσουμε ως τις άκρες του ταψιού. Σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς, περίπου 25 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  5. Φτιάχνουμε τη σάλτσα. Θρυμματίζουμε προσεκτικά τις ντομάτες με τα χέρια μας μέσα σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι, το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μια γενναιόδωρη πρέζα πιπεριού. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
  6. Ψιλοκόβουμε το τυρί μοτσαρέλα. Χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να κάνουμε λακκάκια στην επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε 1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα πάνω από τη ζύμη. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω από το τυρί και την απλώνουμε όσο καλύτερα γίνεται. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη 1 κούπα μοτσαρέλα. Ρίχνουμε και 1 φλιτζάνι τυρί ρικότα.
  7. Ψήνουμε μέχρι η φοκάτσια να ροδίσει και να λιώσει το τυρί, 17 με 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, τρίβουμε τυρί παρμεζάνα και 4 μεγάλα φύλλα βασιλικού.
  8. Αφήνουμε τη φοκάτσια να κρυώσει, ρίχνουμε το τυρί και τα φύλλα βασιλικού κι έπειτα σερβίρουμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News