Κάθε χρόνο την παραμονή της 27ης Αυγούστου κάθε σπίτι φτιάχνει την δική του φανουρόπιτα για να τιμήσει τον Άγιο Φανούριο! Έτσι και φέτος, έφτασε αυτή η μέρα! Έφτασε η μέρα να φτιάξεις την δική σου παραδοσιακή πίτα και να την πας στην εκκλησία ώστε να την ευλογήσουν! Έπειτα, όπως ορίζει το έθιμο, ο καθένας μοιράζει την πίτα του στους γνωστούς! Και τι δε θα έδινα να ήμουν σήμερα στο χωριό μου, δεν πειράζει, όμως, γιατί αυτή η παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα θα με κρατήσει κοντά κι ας βρίσκομαι χιλιόμετρα μακριά! Μοιράζομαι αυτή την συνταγή μαζί σου, λοιπόν, και ελπίζω να την αγαπήσεις όσο κι εγώ!

Συνταγή για φανουρόπιτα: Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 80 g σταφίδες
  • 80 g ψιλοκομμένα καρύδια

Λατρεύεις τα φρούτα; Πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή για κέικ με κεράσια – Ένας γλυκός πειρασμός στο πιάτο σου!

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 160-170 C.
  2. Για να ετοιμάσουμε αυτή τη συνταγή, προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάμε με σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, συνδυάζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η μαγειρική σόδα και να διαλυθεί εντελώς.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα του χυμού πορτοκαλιού και της μαγειρικής σόδας στο μπολ με τη ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάμε καλά χρησιμοποιώντας ένα σύρμα χειρός ή ένα ηλεκτρικό μίξερ.
  5. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, την τριμμένη κανέλα, το τριμμένο γαρύφαλλο, τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα καρύδια. Ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα, λίγο-λίγο, ενώ ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά και το μείγμα να γίνει λείο σαν πηχτή ζύμη.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα για τη φανουρόπιτα σε ένα στρογγυλό λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 45-60 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Για να ελέγξουμε αν η φανουρόπιτα είναι έτοιμη, βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή τότε είναι έτοιμη. Αν όχι ψήνουμε λίγο ακόμα και ελέγχουμε ξανά.
  8. Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν αφαιρέσουμε το ταψί. Σερβίρουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.

Κέικ με βερίκοκα: Ένα άκρως απολαυστικό και δροσιστικό καλοκαιρινό γλύκισμα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News