Εάν σούβλισες αρνί, τότε κατά πάσα πιθανότητα σου έχει περισσέψει αρκετό! Αυτή η συνταγή για κρεατότουρτα της Λαμπρής όπως ονομάζεται θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις και το τελευταίο κομμάτι του. Μια πενατνόστιμη παραδοσιακή συνταγή από τα Χανιά που δίνει άλλο νόημα στην κρεατόπιτα.

Η πιο νόστιμη και εύκολη πίτα με κοτόπουλο και λαχανικά!

Συνταγή για κρεατότουρτα με το αρνί που περίσσεψε

Για τη ζύμη:

  • 60 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή.
  • ½ κούπα χλιαρό νερό
  • ½ κούπα λάδι
  • 2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος (στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο καλής ποιότητας)
  • 2 αυγά
  • 1 γιαούρτι πλήρες
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι
  • 1 κούπα ζωμό από το κρέας που βράσαμε (ή ζωμό κρέατος που έχουμε από άλλη χρήση, ή νερό)
  • 1 κιλό αλεύρι (και λίγο ακόμη αν χρειαστεί)

Για τη γέμιση:

  • 1- 1,5 κιλό κρέας αρνάκι ή κατσικάκι
  • 1 κούπα στάκα (προαιρετικά) ή 1-2 κουταλιές στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο γάλακτος.
  • ½ κιλό μυζήθρα γλυκιά (αθότυρο)
  • ½ κιλό μυζήθρα ξινή
  • 1 κούπα γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε κύβους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα (προαιρετικά)
  • ¾ κούπας ζωμό κρέατος.
  • 2-3 κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

Για την επικάλυψη:

  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό
  • Σουσάμι αποφλοιωμένο

Πώς να φτιάξεις την παραδοσιακή Χανιώτικη συνταγή για κρεατότουρτα

  1. Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το ζωμό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το στακοβούτυρο, το αλάτι και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να πάρουμε ένα λείο ζυμάρι.
  3. Το αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε παράλληλα το δυόσμο, τη γραβιέρα, τη μυζήθρα, το ανθότυρο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Μόλις περάσει η μια ώρα κόβουμε τη ζύμη στη μέση και με ένα πλάστη την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε στρογγυλό σχήμα περίπου 32 με 33 εκ.
  5. Βάζουμε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 cm, αφού το έχουμε λαδώσει πρώτα, απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα ώστε να εξέχει και από τις άκρες και στη συνέχεια, αδειάζουμε το μισό μείγμα, με τα τυριά που φτιάξαμε.
  6. Από πάνω βάζουμε το κρέας και ακριβώς από πάνω τα υπόλοιπα τυριά, καλύπτουμε με το άλλο ζυμάρι που έχουμε ανοίξει, κόβουμε με ένα ψαλίδι λίγο τις άκρες που προεξέχουν και τις τυλίγουμε μπροστά, μέσα.
  7. Αλείφουμε με τον κρόκο, χαράζουμε με ένα ίσιο μαχαίρι σε τρίγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 1 ώρα με 1ώρα και 15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  8. Κόβουμε και σερβίρουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News