H Kαθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών και όλοι αναζητούμε γευστικές συνταγές για το πρώτο τραπέζι της Σαρακοστής. Ο βασιλιάς της ημέρας είναι φυσικά το χταπόδι! Όταν το χταπόδι σιγοβράζει, γίνεται λεπτό και τρυφερό και σε μια σαλάτα με πατάτες και φασόλια μαυρομάτικα είναι ακόμη πιο νόστιμο και απολαυστικό.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι να γλείφεις τα δάχτυλά σου

Συνταγή για σαλάτα με χταπόδι, πατάτες και φασόλια μαυρομάτικα: Υλικά

  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 παϊδάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 700 γρ. χταπόδι
  • 700 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς να φτιάξεις αυτή τη συνταγή για σαλάτα με χταπόδι, πατάτες και φασόλια μαυρομάτικα

  1. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και τη δάφνη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε το χταπόδι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει μέσα στο υγρό και μετά στραγγίζουμε. Χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα, σκουπίζουμε το μωβ δέρμα από τα πλοκάμια. Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν, για 5 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα πιάτο και τα στεγνώνουμε. Προσθέτουμε τις πατάτες στο βραστό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και μετά ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χταπόδι με τις πατάτες, τα φασολάκια, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News