Γεμάτο θρεπτικά συστατικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και μια ποικιλία από νόστιμους σπόρους, το σκανδιναβικό ψωμί (rugbrød) είναι ένα από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά ψωμιά που μπορείς να βρεις και σήμερα θα μάθεις πώς να το φτιάχνεις!

Τι είναι το σκανδιναβικό ψωμί;

Στον κόσμο της σκανδιναβικής κουζίνας, αυτό το ψωμί σίκαλης είναι απολύτως απαραίτητο. Χρησιμεύει ως βάση για το smørrebrød, τα διάσημα Σκανδιναβικά σάντουιτς, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σκανδιναβικής διατροφής, όχι μόνο στη Δανία αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Μπορείς να το συνοδέψεις με ό,τι υλικά αγαπάς!

Μπισκότα γλυκοπατάτας με σιρόπι σφενδάμου! Η συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Σκανδιναβικό ψωμί
iPop.gr

Σκανδιναβικό ψωμί: Τα υλικά που θα χρειαστείς

Για το μείγμα με τους σπόρους:

  • 375 γραμμάρια μείγμα δημητριακών
  • 1 φλιτζάνι (142 γραμμάρια) ηλιόσποροι
  • 1 φλιτζάνι (152 γραμμάρια) σπόρους κολοκύθας
  • ½ φλιτζάνι (71 γραμμάρια) σπόροι λιναριού
  • 2 ⅔ φλιτζάνια (613 γραμμάρια) κρύο νερό

Για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια (248 γραμμάρια) αλεύρι σίκαλης
  • 2 φλιτζάνια (295 γραμμάρια) αλεύρι για ψωμί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (3 γραμμάρια) στιγμιαία αποξηραμένη μαγιά
  • 1 ½ φλιτζάνι (353 γραμμάρια) κρύο νερό
  • 4 κουταλάκια του γλυκού (23 γραμμάρια) αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι (80 γραμμάρια) μελάσα
  • Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Wraps από μαρούλι με γέμιση χοιρινού στο Air Fryer! Η πιο γρήγορη και υγιεινή συνταγή για να βάλεις τέλος στις ξαφνικές λιγούρες

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Για τη ζύμη με σπόρους: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεσαίο μπολ. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα, περίπου 8-12 ώρες.
  2. Για τη ζύμη: Συνδυάζουμε και τα δύο αλεύρια, τη μαγιά και το νερό σε ένα ξεχωριστό μπολ. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί όσο καλύτερα γίνεται (το μείγμα θα είναι πηχτό) και μετά ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Η ζύμη θα είναι πολύ παχιά και θα μοιάζει με πηλό στην υφή. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα, περίπου 8-12 ώρες.
  3. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι σίκαλης. Αφήνω στην άκρη. Χτυπάμε το μείγμα με τους σπόρους, το μείγμα αλευριού, το αλάτι και τη μελάσα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, ξύνοντας κατά διαστήματα τα πλαϊνά του μπολ. Έπειτα, προχωράμε σε αύξηση της ταχύτητας σε μέτρια και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά. Το μείγμα θα είναι αρκετά κολλώδες.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί και κοσκινίζουμε με μια λεπτή στρώση αλεύρι σίκαλης. Το σκεπάζουμε κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1½ -3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ο χρόνος που χρειάζεται για να φουσκώσει η ζύμη μας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία της ζύμης και της κουζίνας.
  5. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Ψήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο, σκεπασμένο, για άλλα 15 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε ακάλυπτα για άλλα 45 λεπτά. Αφαιρούμε το ψωμί μας και το τοποθετούμε σε μια μεταλλική σχάρα με μια λαδόκολλα. Επιστρέφουμε το ψωμί στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε σε φέτες, τουλάχιστον 3 ώρες. Το ψωμί σίκαλης είναι ακόμα καλύτερο μια μέρα μετά το ψήσιμο. Το ψωμί θα διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3-5 ημέρες τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News