Και ποιος δεν έχει ακούσει για το φημισμένο ρατατούι, που έγινε ιδιαίτερα γνωστό από την ομώνυμη παιδική ταινία με το ποντίκι Remy να μαγειρεύει και να σερβίρει αυτήν την εκπληκτική συνταγή και να αποδεικνύει, ότι ο καθένας, εφόσον το θέλει πραγματικά, μπορεί να μαγειρέψει! Αυτό το νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Αν αγαπάς τα φρέσκα λαχανικά, τότε τρέχα στην πιο κοντινή αγορά και ξεκίνα να φτιάχνεις αυτήν την συνταγή για ρατατούι το συντομότερο δυνατόν. Είναι πεντανόστιμη, ιδιαίτερη, αλλά και εξαιρετικά υγιεινή. Μην παραλείψεις να αγοράσεις και ψωμί για να συνοδεύσεις αυτό το εμβληματικό γαλλικό πιάτο!

Φτιάξε το πιο εύκολο φαγητό στον φούρνο, γεμάτο ελληνικά αρώματα!

Συνταγή για ρατατούι: Υλικά

Λαχανικά που θα χρειαστείς:

  • 2 μελιτζάνες
  • 6 ντομάτες
  • 2 κίτρινες κολοκύθες
  • 2 κολοκυθάκια

Για τη σάλτσα:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κονσέρβα πελτές ντομάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​βασιλικό ψιλοκομμένο, από 8-10 φύλλα

Για το μείγμα μυρωδικών:

  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​βασιλικό ψιλοκομμένο, από 8-10 φύλλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος ​​μαϊντανός
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο ​​θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Πώς να φτιάξεις τη συνταγή για ρατατούι:

  1. Αρχικά βάζουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 190-200 βαθμούς.
  2. Κόβουμε τις μελιτζάνα, τις ντομάτες, τις κίτρινες κολοκύθες και τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες.
  3. Φτιάχνουμε τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα ταψί κατάλληλο για φούρνο (30 εκ.) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και μετά προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά προσθέτουμε τον βασιλικό. Ανακατεύουμε άλλη μια φορά και μετά λειαίνουμε την επιφάνεια της σάλτσας με μια σπάτουλα.
  4. Τοποθετούμε τα λαχανικά κομμένα σε ροδέλες σε εναλλασσόμενα σχέδια, (για παράδειγμα, μελιτζάνα, ντομάτα, κολοκύθα, κολοκυθάκι) πάνω από τη σάλτσα από την εξωτερική άκρη μέχρι τη μέση του τηγανιού. Αλατοπιπερώνουμε.
  5. Φτιάχνουμε το μείγμα μυρωδικών: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον βασιλικό, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε ένα κουτάλι από το καρύκευμα των βοτάνων πάνω από τα λαχανικά.
  6. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  7. Απολαμβάνουμε το ρατατούι όσο είναι ζεστό!

Ένα διαφορετικό μπριάμ στον φούρνο με κατσικίσιο τυρί

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News