Σίγουρα θα έχεις δοκιμάσεις μηλόπιτα, τυρόπιτα ή πίτα με πατάτα. Έχεις, όμως δοκιμάσει μία πίτα που τα συνδυάζει όλα αυτά μαζί; Πρόκειται για έναν απρόσμενο συνδυασμό που θα σε καταπλήξει και σου υπόσχομαι πως δε θα μετανιώσεις λεπτό από τον χρόνο που ξόδεψες για να φτιάξεις αυτή τη φανταστική πίτα!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την συνταγή για πίτα με πατάτα:

  • 30 γρ. βούτυρο αλατισμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι θυμάρι
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό
  • 450 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους 2-3 εκ.
  • 3 μήλα, καθαρισμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους 1-2 εκ
  • 150 γρ. ώριμο τσένταρ, τριμμένο

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ αλεύρι απλό, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • 70 γρ τσένταρ, τριμμένο
  • 150 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1 αυγό, χτυπημένο

Μήλο: Ο βασιλιάς του Φθινοπώρου και 5 snacks που θα λατρέψεις

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Πρώτα φτιάξε τη ζύμη. Ρίξε το αλεύρι, το τυρί και μια πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε το βούτυρο και τρίψε το με τα δάχτυλά σου μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Ρίξε 4-5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και ανακάτεψε για να δημιουργηθεί η ζύμη. Τύλιξέ την και άφησέ την να κρυώσει για 30 λεπτά.
  2. Για να φτιάξεις τη γέμιση, λιώσε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, πρόσθεσε το λάδι και τα κρεμμύδια και μαγείρεψε για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Πρόσθεσε το θυμάρι και τσιγάρισε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίξε το αλεύρι και ανακάτεψε τα υλικά για να ενωθούν. Ανακάτεψε σταδιακά τον ζωμό, προσθέτοντάς τον σε μικρές ποσότητες για να μην σχηματιστούν σβώλοι. Άφησε το μείγμα να σιγοβράσει και μαγείρεψε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Πρόσθεσε τη μουστάρδα και το ξύδι προς το τέλος του χρόνου μαγειρέματος.
  3. Εν τω μεταξύ, βάλε τις πατάτες σε ένα μεγάλο τηγάνι με κρύο νερό, άφησέ τες να βράσουν για 4-5 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να κρατήσουν το σχήμα τους. Στράγγισέ τες καλά και ανακάτεψέ τες στη σάλτσα. Πρόσθεσε τα μήλα, το τσένταρ και ανακάτεψε ξανά. Προθέρμανε το φούρνο στους 180C.
  4. Άδειασε τη γέμιση σε ένα οβάλ ταψί. Όσο κρυώνει, άπλωσε τη ζύμη σε μια επιφάνεια ελαφρώς πασπαλισμένη με αλεύρι. Κόψε την σε λωρίδες πλάτους περίπου 1 εκ. Τοποθέτησε τις μισές λωρίδες κατά μήκος του ταψιού οριζόντια, αφήνοντας κενά μερικών χιλιοστών ενδιάμεσα, και στη συνέχεια, μία προς μία, πλέξε τις υπόλοιπες λωρίδες κάθετα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική πάνω και κάτω, αφήνοντάς τες επίσης σε απόσταση μερικών χιλιοστών και μετά άλειψέ τες με το χτυπημένο αυγό και πρόσθεσε τη γέμιση.
  5. Ψήσε την πίτα για 50 λεπτά, προσέχοντάς το – μπορεί να χρειαστεί να καλύψεις το πάνω μέρος με αλουμινόχαρτο εάν αρχίζει να ροδίζει πολύ γρήγορα. Άφησέ την να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την σερβίρεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News