Τόσες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά καμία για τα φαγητά που περισσεύουν! Όλοι σε βομβαρδίζουν με φαγητά και συμβουλές και τρέχεις να προετοιμάσεις πανικόβλητη το μενού και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως όχι μόνο φτάνουν αυτά που μαγείρεψες, αλλά είναι και πολλά. Και τώρα τι κάνεις; Προφανώς και δεν πετάς τίποτα! Η γαλοπούλα από το εορταστικό τραπέζι μπορεί να μεταμορφωθεί σε πεντανόστιμη πίτα μέσα σε λίγα λεπτά!

Αυτό το χριστουγεννιάτικο δέντρο από τυρόψωμα θα τους εντυπωσιάσει όλους στο γιορτινό σου τραπέζι

Τι να κάνω την γαλοπούλα που περίσσεψε; Πίτα είναι η απάντηση!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • περίπου 600 γρ μαγειρεμένη γαλοπούλα, στήθος κομμένο σε φέτες

Για τη σάλτσα

  • 75 γρ βούτυρο
  • 2 πράσα καθαρισμένα, κομμένα στη μέση και κομμένα σε φέτες
  • 1 πρέζα ξερό θυμάρι
  • 75 γρ αλεύρι απλό
  • λίγο ξίδι μηλίτη
  • 200 ml ζωμό γαλοπούλας ή κοτόπουλου
  • 250 ml διπλή κρέμα
  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 1 κ.σ εστραγκόν ψιλοκομμένο

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι απλό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο φασκόμηλο
  • 185 γρ βούτυρο σε κυβάκια
  • 2 κρόκοι αυγών, για γλασάρισμα

Ο Απόστολος Ρουβάς μοιράζεται μαζί μας την απόλυτη συνταγή για βασιλόπιτα με φουντούκι και ξερά φρούτα

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Πρώτα φτιάξε τη σάλτσα. Ζέστανε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, πρόσθεσε τα πράσα και το θυμάρι και μαγείρεψε πολύ απαλά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Ανακάτεψε το αλεύρι και μαγείρεψε μέχρι να γίνει μια πάστα, στη συνέχεια ρίξε το ξύδι. Ρίξε το ζωμό και άφησε να πάρει βράση, μετά πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και σιγόβρασε μέχρι να έχεις μια πηχτή σάλτσα. Ανακάτεψε τη μουστάρδα, το εστραγκόν και την ψιλοκομμένη γαλοπούλα, σβήσε τη φωτιά και άφησε να κρυώσει.
  2. Για να φτιάξεις τη ζύμη, ρίξε το αλεύρι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με το φασκόμηλο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Πρόσθεσε το βούτυρο χτύπησέ το. Με το μοτέρ σε λειτουργία, ρίξε σιγά σιγά 150 ml κρύο νερό μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Ακούμπησε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και κόψε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της ζύμης και σκέπασε την υπόλοιπη. Στρώσε τη ζύμη σε μία φόρμα.
  3. Στρώσε λίγο ζαμπόν ή γαλοπούλα σε φέτες στον πάτο, μετά με ένα κουτάλι άπλωσε ένα λεπτό στρώμα σάλτσας και επανάλαβε τις στρώσεις μέχρι να φτάσεις στην κορυφή της φόρμας, τελειώνοντας με μια τελευταία στρώση κρέατος, στη συνέχεια πίεσε απαλά προς τα κάτω. Κόψε μια άλλη μικρή μπάλα ζύμης από το υπόλοιπο τρίτο και άνοιξέ την πάνω από τα υλικά της πίτας. Άλειψε την άκρη της πίτας με κρόκο αυγού και πίεσε τις άκρες ώστε να σφραγιστούν τα υλικά. Άνοιξε μια μικρή τρύπα στη μέση της ζύμης για να βγει ο ατμός. Άλειψε παντού με περισσότερο κρόκο και χρησιμοποίησε το τελευταίο κομμάτι ζύμης για να διακοσμήσεις την κορυφή.
  4. Όταν είσαι έτοιμη να ψήσεις, θέρμανε το φούρνο στους 180 C με ένα ταψί μέσα. Βάλε την πίτα σε ένα ζεστό φύλλο και ψήσε την για 45-50 λεπτά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News