Το πανετόνε είναι τύπος ιταλικού γλυκού ψωμιού που προέρχεται από το Μιλάνο. Συνήθως παρασκευάζεται και καταναλώνεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στη Δυτική, Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Παραμένουμε σε γιορτινό mood και φτιάχνουμε μίνι Panettone!

Συνταγή για πανετόνε: Υλικά

  • 4 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 150 γρ ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ βούτυρο, μαλακωμένο
  • 5 μέτρια αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • τριμμένο ξύσμα από 1 λεμόνι
  • τριμμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 550 γρ αλεύρι για λευκό ψωμί
  • 160 γρ σταφίδες
  • 3 κουταλιές της σούπας ρούμι
  • 100 γραμμάρια γλασαρισμένη φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού, ψιλοκομμένη

Για την επικάλυψη:

  • 30 γρ αμύγδαλα ολόκληρα, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ ασπράδι αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

Πώς να φτιάξεις το ιταλικό γλυκό ψωμί πανετόνε

  1. Λαδώνουμε μια φόρμα για panettone ή μια φόρμα για κέικ βάθους 20 εκ. ή μια θήκη για panettone.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αφήνουμε για λίγα λεπτά.
  3. Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε μαζί με το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να γίνει πραγματικά ελαφριά, κρεμώδης.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα μέχρι να ενσωματωθούν όλα καλά. Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι αν το μείγμα αρχίσει να πήζει και το χτυπάμε με τα αυγά.
  5. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με λίγο αλάτι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και στη συνέχεια το μείγμα βουτύρου και αυγών, διπλώνοντας με ένα μεγάλο κουτάλι για να γίνει μια μαλακή ζύμη. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά στο μπολ μέχρι να αρχίσουν να ενώνονται όλα. Θα είναι μια αρκετά κολλώδης ζύμη σε αυτό το στάδιο.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν όλα και να έχουμε μια πολύ απαλή και ελαστική ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια και τα χέρια καθώς προχωράμε για να σταματήσει να κολλάει το μείγμα, αλλά προσπαθούμε να μην προσθέσουμε πολύ. Τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα για να ξεκουραστεί.
  7. Βάζουμε τις σταφίδες και τις σουλτανίνες σε μια μικρή κατσαρόλα με το ρούμι και ζεσταίνουμε απαλά για 5 – 7 λεπτά μέχρι τα φρούτα να απορροφήσουν τα υγρά και να γίνουν παχύρρευστα και ζουμερά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  8. Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ακουμπάμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Ζυμώνουμε σταδιακά τις μουλιασμένες σταφίδες, τις σουλτανίνες και την ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την ρίχνουμε στην προετοιμασμένη φόρμα. Εάν χρησιμοποιούμε μια φόρμα για κέικ 20 εκ., τυλίγουμε μια στρώση κόλλας ψησίματος γύρω από το εξωτερικό της φόρμας, ώστε να ανέβει περίπου 5 εκ. πάνω από το χείλος και στερεώνουμε το χαρτί με σχοινί. Αυτό θα βοηθήσει να συγκρατηθεί η ζύμη καθώς φουσκώνει. Σκεπάζουμε ελαφρά με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 3-4 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου σας, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C/ανεμιστήρα 160C/αέριο 4. Ρυθμίζουμε το ράφι του φούρνου στο σωστό ύψος. Ανακατεύουμε μαζί τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη άχνη και το ασπράδι αυγού για την επικάλυψη και περνάμε απαλά πάνω από το πανετόνε. Το τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει και ένα ξυλάκι να βγει καθαρό όταν το τοποθετήσυομε στη μέση του κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσουμε σε σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν πασπαλίσουμε ελαφρά με ζάχαρη άχνη και κόψουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News