Η αλήθεια είναι πως τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε εύκολα χωρίς κάτι δροσιστικό και φυσικά αναφέρομαι στο παγωτό! Υπάρχουν αμέτρητες γεύσεις εκεί έξω που μπορείς να δοκιμάσεις, με αμέτρητες ονομασίες! Το παγωτό τερίν, όμως, το έχεις ακούσει; Σίγουρα κατατάσσεται στα αγαπημένα μου παγωτά και σήμερα θα μάθουμε βήμα – βήμα πώς να το φτιάχνουμε! Θα το λατρέψεις κι εσύ! Είμαι σίγουρη!

Τι είναι το τερίν;

Η λέξη τερίν (terrine) προέρχεται απ’ τη γη (terra στα Λατινικά, terre στα Γαλλικά) και αναφερόταν σε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος που με τα χρόνια, έδωσε το όνομά του στο περιεχόμενο. Η λέξη είναι Γαλλική και όλη η κουλτούρα και τεχνική γύρω απ’ τις τερίν και τα πατέ αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη Γαλλία απ’ τον μεσαίωνα και μετά. Όμως, η ενδιαφέρουσα αλήθεια είναι, ότι τέτοιες παρασκευές ήταν γνωστές και στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, όπου οι παραγωγοί κρέατος τις πωλούσαν στις αρχαίες αγορές μαζί με τα νωπά κομμάτια, πάντα στη λογική της αξιοποίησης και διατήρησης της πρώτης ύλης.

Ξέχνα όλα όσα ήξερες! – Αυτές είναι οι πιο περίεργες γεύσεις παγωτού που προορίζονται μόνο για τολμηρούς ουρανίσκους

Παγωτό τερίν: Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 225 γρ. σμέουρα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
  • ½ λεμόνι, χυμό
  • 400ml διπλή κρέμα
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα βανίλιας
  • 275 γρ γάλα συμπυκνωμένο
  • 200 γρ μαύρη σοκολάτα, λιωμένη και ελαφρώς κρυωμένη, συν επιπλέον για επικάλυψη

Κι όμως συμβαίνει: Το παγωτό είναι πιο υγιεινό από ένα πολύσπορο κουλούρι

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Στρώνουμε μια φόρμα με δύο φύλλα λαδόκολλας, αφήνοντας λίγη προεξοχή σε όλες τις πλευρές της φόρμας. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε 175 γραμμάρια από τα σμέουρα, τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπλέντερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο.
  2. Χτυπάμε τη διπλή κρέμα, τη βανίλια και το συμπυκνωμένο γάλα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό σύρμα. Ρίχνουμε μέσα τον πουρέ βατόμουρου και στη συνέχεια ανακατεύουμε προσεκτικά.
  3. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα σμέουρα στη βάση της στρωμένης φόρμας. Καλύπτουμε με το ένα τρίτο του μείγματος της κρέμας, απλώνοντάς την ομοιόμορφα. Χτυπάμε το ταψί σε μια επιφάνεια έτσι ώστε το μείγμα να καλύψει τα σμέουρα. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, ρίχνουμε τη μισή λιωμένη σοκολάτα για να καλύψουμε την κρέμα. Ρίχνουμε άλλο ένα τρίτο από το μείγμα της κρέμας και το απλώνουμε. Έπειτα, ρίχνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα και την υπόλοιπη κρέμα.
  4. Χρησιμοποιούμε την προεξέχουσα λαδόκολλα για να καλύψουμε το πάνω μέρος της φόρμας, χρησιμοποιούμε περισσότερη λαδόκολλα εάν δεν καλύπτει πλήρως την φόρμα και την τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα. Πριν το σερβίρουμε, αφήνουμε το παγωτό να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και βγάζουμε από το ταψί και ρίχνουμε λίγη λιωμένη σοκολάτα ακόμα για να το διακοσμήσουμε. Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω από το μαχαίρι μας, σκουπίζουμε, το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News