Το φθινόπωρο είναι εδώ και παραδοσιακά το υλικό που παίζει περισσότερο στις συνταγές την περίοδο αυτή είναι η κολοκύθα. Οι συνταγές με κολοκύθα είναι πάρα πολλές και μιας που το υλικό είναι τώρα σε αφθονία και στα καλύτερά του, μην χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τις συνταγές με κολοκύθα που βρήκαμε και στις παρουσιάζουμε σήμερα.

Pumpkin spice latte

συνταγές με κολοκύθα
Pexels

Υλικά:

  • 2 κουταλιές πουρέ κολοκύθας
  • 1 πρέζα κανέλα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 πρέζα τριμμένο τζίντζερ
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 30 ml εσπρέσο
  • 250ml γάλα (ζωικό ή φυτικό)

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τον πουρέ κολοκύθας σε μια κούπα. Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά και τον εσπρέσο
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αχνίσει και να αφρίσει. Ρίχνουμε στην κούπα. Ανακατεύουμε να ενωθούν, στη συνέχεια ρίχνουμε ακόμα λίγη κανέλα

Πίτα κολοκύθας

συνταγές με κολοκύθα
Pexels

Υλικά:

  • 750 γρ. κολοκύθα ( ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια)
  • 350γρ. σφολιάτα
  • Λίγο αλεύρι
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κουτ.γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κουτ.γλυκού κανέλα
  • 2 αυγά (χτυπημένα)
  • 25γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • Γάλα 175 ml
  • 1 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

  1. Τοποθετούμε την κολοκύθα σε μεγάλη κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε να βράσει. Μόλις έρθει σε βρασμό, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Τη στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στον αέρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και στρώνουμε σε μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο 22 εκ.Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 15 λεπτά. Στρώνουμε πάνω στη ζύμη λαδόκολλα και ρίχνουμε φασόλια στην επιφάνεια για να μη φουσκώσει και στη συνέχεια ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα φασόλια και την λαδόκολλα και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει μπισκότο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  3. Αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 220°C. Περνάμε την κολοκύθα μέσα από ένα κόσκινο σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τη μισή κανέλα. Ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, στη συνέχεια προσθέστε στον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε για να ενωθούν. Περιχύνουμε στην ταρτιέρα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C/160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η γέμιση.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά αφαιρούμε την πίτα από το ταψί. Ρίχνουμε την υπόλοιπη κανέλα με τη ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια και σερβίρουμε παγωμένο.

Μακαρόνια με κρέμα κολοκύθας

συνταγές με κολοκύθα
Pexels

Υλικά:

  • 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 500 γρ. κολοκύθα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους περίπου 3 εκατοστών
  • 50-100ml πλήρες γάλα
  • 2 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ.σούπας μασκαρπόνε
  • 350 γρ. κοντό ζυμαρικό (ριγκατόνι ή πένες)
  • 40 γρ.τριμμένη παρμεζάνα ή χορτοφαγική εναλλακτική λύση και επιπλέον έξτρα για σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι σε χαμηλή μέτρια φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τηγανίζουμε για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  2. Εν τω μεταξύ, βράζουμε την κολοκύθα σε βραστό αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και τρυπιέται με ένα μαχαιροπίρουνο. Στραγγίζουμε και πολτοοποιούμε στο μπλέντερ προσθέτουμε στο μπλέντερ 50ml γάλα και τα κρεμμύδια μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτοντας σταδιακά περισσότερο γάλα μέχρι το μείγμα να είναι αρκετά παχύρευστο (μπορεί να μην χρειαστεί όλο το γάλα). Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με τον πελτέ ντομάτας και το μασκαρπόνε και αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.
  3. Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά κρατώντας μια κούπα νερό μαγειρέματος. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα κολοκύθας, την παρμεζάνα και 50-100ml από το νερό και τα αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε επιπλέον παρμεζάνα.

Το φθινόπωρο είναι εδώ και ήρθε η εποχή να φτιάξεις αυτό το cheesecake κολοκύθα

Pumpkin pancakes

συνταγές με κολοκύθα

Υλικά:

  • 250 γρ. κολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 αυγά
  • 3 κουτ.σούπας ζάχαρη
  • 25γρ βούτυρο, λιωμένο, συν λίγο για μαγείρεμα
  • 125ml γάλα (μαζί με το χυμό ενός λεμονιού)
  • 200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2½ κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ.γλυκού κανέλα
  • παγωτό, για σερβίρισμα, ή γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα πυράντοχο μπολ, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας νερό, καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στο δυνατό για 5-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει πραγματικά μαλακό. Στραγγίστε καλά την κολοκύθα και αφήστε να κρυώστε. Εάν θέλετε να φάτε τις τηγανίτες για πρωινό, αυτό το βήμα είναι καλύτερο να γίνει το προηγούμενο βράδυ.
  2. Μόλις κρυώσει, βάλτε την κολοκύθα σε ένα μπλέντερ με τα υπόλοιπα συστατικά τηγανίτας και προσθέστε μια καλή πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν σε ένα λείο χυλό. Μεταφέρετε σε μια κανάτα και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο και μια σταγόνα λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προθερμάνετε το φούρνο στους 140C/120C ανεμιστήρα/αέριο 1, για να διατηρήσετε τις τηγανίτες ζεστές ενώ τις μαγειρεύετε σε παρτίδες. Όταν το βούτυρο είναι έτοιμο, περιστρέψτε το γύρω από το τηγάνι, στη συνέχεια ρίξτε στο τηγάνι ποσότητες ζύμης μεγέθους μπάλας τένις-θα απλώσουν λίγο καθώς μαγειρεύουν, οπότε αφήστε λίγο χώρο μεταξύ κάθε τηγανίτας και μην γεμίσετε το τηγάνι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Μην αγγίζετε τις τηγανίτες μέχρι να δείτε μερικές φυσαλίδες να εμφανίζονται στην επιφάνεια (ρίξτε μια ματιά από κάτω και, αν οι τηγανίτες είναι χρυσές) αναποδογυρίστε τις και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά από την άλλη πλευρά. Μεταφέρετε τις ψημένες τηγανίτες στο ταψί και κρατήστε τις ζεστές στο φούρνο όσο συνεχίζετε το μαγείρεμα.
  4. Μόλις ψηθούν, τοποθετήστε τις τηγανίτες σε πιάτα, και σερβίρετε με παγωτό, γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος.

Σούπα κολοκύθας

συνταγές με κολοκύθα
Pexels

Υλικά:

  • 1 κουτ.σούπας λάδι
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 γραμμάρια σάρκα κολοκύθας
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 100 ml διπλή κρέμα
  • 3 κουταλιές σπόρους κολοκύθας, φρυγανισμένους
  • σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι με το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μια πρέζα αλάτι και μαγειρεύομε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε την κολοκύθα και το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, βράζουμε ξανά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο και στη συνέχεια, χτυπάμε στο μπέντερ την υπόλοιπη κολοκύθα μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη, ελέγχετε τα καρυκεύματα και είναι έτοιμη.
  2. Μοιράζουμε σε τέσσερα μπολ, ζεσταίνουμε τη σούπα και περιχύνουμε. Για το σερβίρισμα, πασπαλίστε τους σπόρους κολοκύθας και περιχύστε με το σιρόπι σφενδάμου.

Αυτές είναι οι συνταγές με κολοκύθα που ψάχνουν όλοι στο Ίντερνετ. Αν τις δοκιμάσεις καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News