Σου έχουν λείψει τα παραδοσιακά γεύματα που συνήθιζες να τρως στα οικογενειακά τραπέζια τις Κυριακές; Αυτή η συνταγή για μοσχάρι στιφάδο θα σου φέρει μνήμες και γεύσεις που έχεις νοσταλγήσει.

Συνταγή για μοσχάρι στιφάδο: Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 600 γραμμάρια κρεμμύδια baby ή μικρά ασκαλώνια
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • λίγο αλεσμένο μπαχάρι και αλεσμένο γαρύφαλλο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 800 γρ κουτάκια ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 150 ml κόκκινο κρασί

Πώς να φτιάξεις συνταγή για μοσχάρι στιφάδο

  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 C/160 C. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια αδιάβροχη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το βόειο κρέας, αφαιρώντας το σε ένα πιάτο με μια τρυπητή κουτάλα καθώς προχωράμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια (αλλά τα αφήνουμε ολόκληρα) και τα προσθέτουμε στο τηγάνι και μετά σκορπίζουμε πάνω τη ζάχαρη.
  2. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας που και που μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το ξυλάκι κανέλας, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε τον πουρέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό, στη συνέχεια προσθέτουμε το βόειο κρέας μαζί με τυχόν χυμούς που ξεκουράζονται. Ανακατεύουμε για να καλυφθούν με το μείγμα κρεμμυδιών.
  3. Προσθέτουμε το ξύδι από κόκκινο κρασί και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Ξεπλένουμε τις κονσέρβες με το κρασί και το ρίχνουμε μέσα και στη συνέχεια προσθέτουμε το ένα τρίτο ενός κουτιού νερού. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύουμε ξανά, στη συνέχεια σκεπάζουμε με το καπάκι και μεταφέρουμε στο φούρνο για 1 ώρα.
  4. Βγάζουμε από το φούρνο και ανακατεύουμε ξανά. Εάν η σάλτσα φαίνεται πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε ξανά και επιστρέφουμε στο φούρνο για άλλη μια ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας – ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το κόψιμο που έχουμε χρησιμοποιήσει. Σερβίρεται ζεστό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News