Το απόλυτο επιδόρπιο είναι εδώ και φυσικά είναι συνταγή της γιαγιάς! Όλοι λατρεύουμε τη γαλατόπιτα, αλλά ποτέ όταν επιχειρούμε να την φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι δεν καταφέρνουμε να την κάνουμε ίδια με αυτή της γιαγιάς μας. Για να σε βγάλουμε από αυτό τον εφιάλτη θα σου μάθουμε βήμα – βήμα πώς να φτιάχνεις την παραδοσιακή γαλατόπιτα της γιαγιάς!

Πανετόνε: Το ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί που θα λατρέψεις

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τη γαλατόπιτα της γιαγιάς:

  • 950 ml γάλα
  • 10 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
  • 200 g ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
  • Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • κανέλα και ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

2 συνταγές με καπνιστό σολωμό που φαίνονται γκουρμέ αλλά μπορείς να τις φτιάξει σε λιγότερο από 15 λεπτά

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
  2. Ετοίμασε ένα στρογγυλό ταψί, λαδώνοντάς το και πασπαλίζοντας λίγο αλεύρι από σιμιγδάλι.
  3. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το σιμιγδάλευρο, τη ζάχαρη, 1 φλιτζάνι κρύο γάλα, 3 αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Ζέστανε το υπόλοιπο γάλα και πρόσθεσέ το μείγμα του αλευριού και ανακάτεψε. Μετάφερέ το σε μια κατσαρόλα.
  5. Τοποθέτησε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα (περίπου 10 λεπτά). Πρόσεχε να μην καεί η κρέμα.
  6. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, συνέχισε το ζέσταμα και το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά.
  7. Απόσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Ανακάτεψε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  8. Άφησε την κρέμα να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά.
  9. Ρίξε το μείγμα στο ταψί.
  10. Σε ένα μικρό μπολ χτύπα ε το άλλο αυγό και άλειψε την πίτα.
  11. Ψήσε για περίπου 45 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να αρχίσει να ροδίζει.
  12. Βγάλε το από το φούρνο και άφησε την πίτα να κρυώσει εντελώς.
  13. Σέρβιρε πασπαλίζοντας κανέλα και ζάχαρη άχνη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News