Οι γεύσεις είναι αρκετά οικείες σε όλους μας. Πατάτες τηγανιτές, αυγό και στάκα. Φυσικά, ένα τέτοιο πιάτο στο MasterChef δεν θα μπορούσε παρά να περάσει σε άλλο επίπεδο και να παρουσιαστεί σε μια πιο γκουρμέ εκδοχή: Μαγειρεύουμε, λοιπόν, αυγό με στάκα και τρούφα και crispy πατάτα.

Αυτή η εκδοχή του πιάτου δυσκόλεψε αρκετά τους παίκτες, με τους κριτές να σχολιάζουν ότι κανείς δεν κατάφερε να κάνει πραγματικά τραγανές τις πατάτες.

Αν, βλέποντας το πιάτο, σου άνοιξε και εσένα η όρεξη και έχεις διάθεση να πειραματιστείς, σου δείχνουμε βήμα- βήμα την συνταγή του MasterChef! Αν δεν έχεις όλα τα υλικά, πειραματίσου με ορισμένες απ’ τις παρασκευές και το νου σου… προσοχή στο τηγάνισμα της πατάτας!

Μαγειρεύουμε αυγό με στάκα και τρούφα

Για την κρέμα στάκα-σκόρδο

Υλικά

  • 100 γρ. σκόρδα
  • 100 γρ. ανθόγαλο (Tσίπα) – “Στάκα” (κρέμα γάλακτος από πρόβειο γάλα)
  • 150 ml γάλα
  • 250 ml νερό
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • Αλάτι
  • Ξύδι 

Εκτέλεση

  1. Σιγοβράζουμε τα σκόρδα με το γάλα, το θυμάρι και το νερό μέχρι να μαλακώσουν με μία λαδόκολλα για 25΄.
  2. Περνάμε από σινουά (διατηρώντας τα υγρά) και τοποθετούμε τα σκόρδα στο μπλέντερ.
  3. Προσθέτουμε το ανθόγαλο, λίγο αλάτι και λίγο ξύδι xeres και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
  4. Στο τέλος, προσθέτουμε λίγα από τα υγρά που έβρασαν τα σκόρδα.

Για το αυγό

Υλικά

  • Αυγά (κ.π. καφέ τσόφλι)
  • Τριμμένο πάνκο
  • Κλαριφιέ
  • Αποξηραμένα μανιτάρια
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Tοποθετούμε μέτριου μεγέθους (κατά προτίμηση με καφέ τσόφλι) αυγά σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 64 °C για 50 λεπτά.
  2. Τα σπάμε προσεκτικά σε τρυπητή κουτάλα να φύγουν τα περιττά υγρά.
  3. Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν «πούδρα». Στην συνέχεια τα περνάμε από σουρωτήρι.
  4. Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε με κλαριφιέ το πάνκο να πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε πούδρα μανιταριών και αλάτι.
  5. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τα πικάντικα μανιτάρια

Υλικά

  • Mix μαύρης και χρυσής τρομπέτας
  • Βούτυρο κλαριφιέ
  • Φρέσκο κρεμμύδι
  • Καυτερή πάπρικα
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και κόβουμε στα επιθυμητά κομμάτια.
  2. Τα σοτάρουμε με βούτυρο κλαριφιέ και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.
  3. Πασπαλίζουμε με καυτερή πάπρικα και τελειώνουμε με αλάτι.

Για την crispy πατάτα

Υλικά

  • 1 πατάτα
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε στο μαντολίνο ή με μαχαίρι ζουλιέν πατάτας και τοποθετούμε σε κρύο νερό.
  2. Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε πολύ καλά και τηγανίζουμε στη φριτέζα στους 160ο.
  3. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλό αλάτι.

Για την τρούφα

Υλικά

  • Μαύρη τρούφα

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε μαύρη χειμερινή τρούφα σε πολύ λεπτές φέτες και στη συνέχεια με κουπάτ σε στρογγυλά κομμάτια.
  2. Την υπόλοιπη και τις άκρες τα διατηρούμε για την custard.

Για την custard γραβιέρας – τρούφας

Υλικά

  • 200 γρ. γραβιέρα ήπια
  • 4 μέτρια αυγά
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος ζωική 35%
  • 100 γρ. γάλα πλήρες
  • Τριμμένη τρούφα

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός από το πιπέρι και την τρούφα) με τα τυριά τριμμένα σε μπασίνα με ζεστό μπαιν μαρί και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να φτάσει στους 70°C και στη συνέχεια το περνάμε από μπλέντερ.
  2. Προσθέτουμε την τριμμένη μαύρη τρούφα και ανακατεύουμε.
  3. Τοποθετούμε σε μπουκαλάκι και τη διατηρούμε χλιαρή.

Φτιάχνουμε αυθεντική καρμπονάρα με συνταγή του Πάνου Ιωαννίδη!

Για την κρέμα γιαούρτι με σχινόπρασο

Υλικά

  • Γιαούρτι στραγγιστό
  • Ελαιόλαδο
  • Γάλα
  • Σχινόπρασο

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύουμε σε μια μπασίνα το γιαούρτι με λίγο γάλα και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή.
  2. Τελειώνουμε με ψιλοκομμένο σχινόπρασο και διατηρούμε σε μπουκαλάκι.

Για το λάδι καπνιστής πάπρικας

Υλικά

  • 150 γρ. σπορέλαιο
  • 10 γρ. καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε το λάδι με την καπνιστή πάπρικα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να φτάσει στους 72°C.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε από σουρωτήρι με τουλπάνι σε κρύο μπαιν μαρί.

Για την πούδρα από λάδι καπνιστής πάπρικας

Υλικά

  • 100 γρ. λάδι καπνιστής πάπρικας
  • 60 γρ. Maltosec
  • Ψιλό αλάτι

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύουμε σε μπασίνα με φουέ. Θρυμματίζουμε με το χέρι και περνάμε από κόσκινο.

Πώς να φτιάξεις τη σως Café De Paris που είδες στο MasterChef

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News