Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για να σερβίρεις ως σνακ, ορεκτικό, συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο στο οικογενειακό καθημερινό ή και στο επίσημο τραπέζι σου; Μια απλή και γρήγορη συνταγή για πεντανόστιμες κροκέτες με ζαμπόν και τυρί που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Πιάνει τις προτιμήσεις κάθε ηλικίας και γαστρονομικής προσέγγισης, έχοντας σαφώς ρόλο comfort food, αφού δύσκολα λέει κανείς όχι σε αυτό το μεζέ, που συνηθίζεται πολύ στην Ισπανία. Απλά δοκίμασέ το!

Μετάτρεψε τον σολομό σου σε κροκέτες και απόλαυσέ τον σαν snack όποτε θες!

Συνταγή για κροκέτες με ζαμπόν και τυρί: Υλικά

  • 25 γρ βούτυρο
  • ½ μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 250 ml γάλα
  • 140 γρ ζαμπόν καπνιστό σε φέτες, κομμένο σε κύβους
  • 50 γρ τσένταρ, χοντροτριμμένο
  • 50 γρ γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα Dijon
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

Για το πανάρισμα:

  • 2 αυγά
  • 50 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 150 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
  • ηλιέλαιο, για τηγάνισμα

Οι πατατοκροκέτες που προκαλούν… λιγούρες σε όλη τη Νάξο

Πώς να φτιάξεις κροκέτες με ζαμπόν και τυρί

  1. Για να φτιάξουμε τις κροκέτες, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μέτριο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να γίνει παχύρρευστο και γυαλιστερό το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζαμπόν, τα τυριά, τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να λιώσει το τυρί, ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε την επιφάνεια με μεμβράνη για να σταματήσει να σχηματίζεται φλούδα. Αφήνουμε να κρυώσει για 4 ώρες ή ακόμα και για όλη τη νύχτα – το μείγμα πρέπει να είναι πολύ σκληρό για να σχηματιστούν οι κροκέτες.
  3. Παίρνουμε γεμάτα κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα και, με βρεγμένα χέρια, τα τυλίγουμε σε μικρά οβάλ σχήματα και τα βάζουμε σε ένα δίσκο. Σε ένα ρηχό μπολ χτυπάμε τα αυγά, σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι και σε ένα μπολ την τριμμένη φρυγανιά.
  4. Βουτάμε καθεμία από τις κροκέτες στο αλεύρι και μετά στο αυγό πριν τις καλύψουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ύστερα, τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  5. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα κατά το ένα τρίτο με ηλιέλαιο και αφήνουμε να κάψει πολύ καλά το λάδι. Χρησιμοποιώντας μια μεταλλική τρυπητή κουτάλα, τοποθετούμε τις κροκέτες στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1,5 λεπτό ή μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.
  6. Καλή απόλαυση!

Αν θες να ξετρελάνεις τα παιδιά σου φτιάξε τους αυτές τις ψαροκροκέτες με μαϊντανό

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News