Συνταγές για κοτόσουπες θα βρεις πολλές! Συνταγή για κοτόσουπα με κριθαράκι όμως έχεις φτιάξει ποτέ; Αυτή είναι μια κλασική συνταγή που φτιάχνουμε πολύ συχνά στα Γιάννενα και είναι κατά τη γνώμη μου η βασίλισσα της κοτόσουπας και αν τη δοκιμάσεις έτσι μια φορά θα θες πάντα να την τρως έτσι.

Για την κοτόσουπα με κριθαράκι θα χρειαστείς:

Υλικά:

  • 1 1/2 κιλό Κοτόπουλο σε μερίδες ( ελευθέρας βοσκής κατά προτίμηση για να θυμίζει χωριό)
  • 2+ λίτρα Νερό
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο ξεφλουδισμένο
  • 1 κουτ. σούπας Θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 Φύλλο δάφνη
  • 5 κουτ. σούπας Ελαιόλαδο
  • 5 πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 3 καρότα σε ροδέλες
  • Λίγο λιγότερο από κούπα κριθαράκι μέτριο
  • 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Χυμό λεμονιού από 1,5 ή 2 λεμόνια και λίγο ξύσμα
  • 5 κλωνάρια σέλινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
κοτόσουπα με κριθαράκι

Πώς να φτιάξεις τη σούπα

Εκτέλεση:

  1. Ξεπλένω το κοτόπουλο και το βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω και αφήνω να πάρουν βράση, στο δυνατό και κατόπιν χαμηλώνω στο 7.
  2. Ξαφρίζω συνεχώς γιατί το κοτόπουλο βγάζει αφρούς όσο βράζει.
  3. Όταν βράσει το κοτόπουλο (το καταλαβαίνω όταν ξεκολλάει το κρέας από τα κόκαλά του) το αποσύρω σε μια πιατέλα. ( Αν θες σε αυτή τη φάση σουρώνεις το ζουμί, γιατί μπορεί να υπάρχουν κοκαλάκια μέσα στο ζουμί).
  4. Βάζω στο ζουμί τις πατάτες και τα καρότα και τα αφήνω να μαλακώσουν λίγο, να τσιμπιούνται δηλαδή με το πιρούνι.
  5. Προσθέτω το κριθαράκι μέσα στη σούπα και το αφήνω να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτω λίγο ακόμα αλάτι και σε αυτή τη φάση ρίχνω επίσης και το σέλινο.
  6. Παράλληλα σε ένα μπολ με ένα μίξερ χειρός ή με τον αυγοδάρτη χτυπάω τα αυγά, εγώ προσθέτω και λίγο πιπέρι. Ταυτόχρονα ρίχνω σιγά σιγά τον χυμό του λεμονιού μέσα στα χτυπημένα αυγά και συνεχίζω το ανακάτεμα. ( Ανάλογα με το πώς προτιμάς τη σούπα σου, αν τη θες δηλαδή πιο λεμονάτη ή όχι ρίχνεις περισσότερο ή λιγότερο λεμόνι).
  7. Όταν βράσει το κριθαράκι, κατέβασε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αμέσως μετά πάρε μια γερή κουταλιά από το ζουμί και πρόσθεσε με ροή κλωστής και πολύ προσοχή για να μην σου κόψει το αυγολέμονο, σιγά σιγά το ζουμί της σούπας. Συνέχισε να ανακατεύεις με το μίξερ. Αφού πιεί αυτήν την κουταλιά πρόσθεσε δύο τρεις ακόμα κουταλιές . Μπράβο σου! Μόλις τώρα έφτιαξες αυγολέμονο( ναι είναι τόσο απλό)!
  8. Στην κατσαρόλα, που δεν είναι πια στο μάτι (πάρα πολύ προσοχή σε αυτό γιατί θα σου βράσουν τα αυγά και δε το θέλουμε), προσθέτεις σιγά σιγά το αυγολέμονο και ανακατεύεις κρατώντας από τα χερούλια, όχι με την κουτάλα.

Μάδησε το κοτόπουλο και βάλε κομμάτια από πάνω από την σούπα σου. Απόλαυσέ την ζεστή με φρέσκο ψωμάκι. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Η καλύτερη κοτόσουπα ever που μπορείς να φτιάξεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News