Το κοτόπουλο είναι αγαπημένο κρέας και το λατρεύουμε σε κάθε μορφή του! Σήμερα θα μάθεις να φτιάχνεις κοτόπουλο βιλερουά, σερβιρισμένο από πουρέ σπανάκι! Πόσο ενθουσιασμένη είσαι;

Βιλερουά: Τι είναι;

Ο όρος «βιλερουά» αναφέρεται σε τρόπο μαγειρικής που περιλαμβάνει σωτάρισμα, επικάλυψη με σάλτσα μπεσαμέλ, πανάρισμα και τηγάνισμα σε καυτό λάδι. Θα το λατρέψεις!

Η αυθεντική συνταγή για το γαλακτομπούρεκο της Μαρίκας Μητσοτάκη – Αναλυτικά πώς θα την φτιάξεις

Κοτόπουλο βιλερουά: Τα υλικά που θα χρειαστείς

Για τα βιλερουά:

  • 2 στήθη κοτόπουλο (περίπου 650 γραμμάρια)
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στα 2 (ή στα 4)
  • αλάτι, πιπέρι (το αλάτι στο τέλος)
  • λάδι, για τηγάνισμα

Για την μπεσαμέλ:

  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 100 γραμμάρια αλεύρι
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού (750 ml) ζωμό από κοτόπουλο
  • 100 γραμμάρια γκούντα και έμενταλ
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 αυγό

Για το πανάρισμα:

  • 5 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πακέτο γαλέτα
  • αλεύρι

Για τον πουρέ σπανάκι:

  • 2 κιλά σπανάκι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κύβο κότας
  • 1/2 λίτρο (500 ml) γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 100 γραμμάρια παρμεζάνα

Σήμερα μαθαίνουμε να φτιάχνουμε λεμπλεμπί με στραγάλια και φιστίκια Αιγίνης – Ο παραδοσιακός χαλβάς της Τουρκίας

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Βράζουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι (το ξαφρίζουμε όσο βράζει) και ετοιμάζουμε και την μπεσαμέλ μας από την προηγούμενη μέρα.
  2. Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε πρώτα το βούτυρο να λιώσει και μετά ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον ζωμό από το κοτόπουλο, το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και στο τέλος το αυγό και τα τυριά και ανακατεύουμε, να ενωθούν καλά τα υλικά. Αφού κρυώσουν αρκετά, τα βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Την επόμενη μέρα βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από το ψυγείο, παίρνουμε με το χέρι μας αρκετή ποσότητα από την κρύα μπεσαμέ, που έχει γίνει πια πηχτή, και τη βάζουμε γύρω από το κρέας, από όλες τις πλευρές, για να πάει παντού.
  4. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με αλάτι και πιπέρι.
  5. Βουτάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μια φορά στο αυγό και μετά στο αλεύρι, άλλη μία φορά στο αυγό και μετά στη γαλέτα και τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  6. Για να ετοιμάσουμε τον πουρέ: Καθαρίζουμε το σπανάκι πολύ καλά, αφαιρώντας τα χαλασμένα φύλλα και τα σκληρά μέρη της ρίζας. Το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με πολύ νερό, μαζί με το αλάτι και τη σόδα, να βράσει. Έπειτα, το τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
  7. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το κορν φλάουρ, μετά προσθέτουμε το γάλα, τον κύβο κότας, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Έπειτα ρίχνουμε το σπανάκι, που το έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ να πολτοποιηθεί.
  8. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα, για να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας.
  9. Όταν έχει πήξει πια και είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 50 γραμμάρια από το τυρί και ανακατεύουμε.
  10. Τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια παρμεζάνας τα πασπαλίζουμε από πάνω την ώρα που σερβίρουμε τον πουρέ μας.

Μπορείς να βρεις την συγκεκριμένη συνταγή και ακόμα περισσότερες στο βιβλίο της Μαρίκας Μητσοτάκη «Συνταγές με…Ιστορία» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News