Αναζητάς ένα vegan και λαχταριστό πιάτο για να κοσμήσει το τραπέζι σου φέτος τα Χριστούγεννα; Αυτή η συνταγή για κολοκύθα με γέμιση σου λύνει τα χέρια. Είναι πεντανόστιμη και είμαστε σίγουροι ότι θα ξετρελάνει τους επισκέπτες σου. Μη το σκέφτεσαι άλλο, δοκίμασέ την τώρα!

Συνταγή για ψητή κολοκύθα με ντοματίνια και μοτσαρέλα – Ένας ακαταμάχητος φθινοπωρινός συνδυασμός!

Συνταγή για κολοκύθα με γέμιση: Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 1 μέτρια κολοκύθα
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 πρέζες αλεσμένο μαχλέπι
  • 2 πρέζες ανάμεικτα μπαχαρικά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 160 γρ μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 25 γρ αποξηραμένα κράνμπερι
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 6 φύλλα φασκόμηλου, κομμένα σε φέτες
  • 160 γρ λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 100 ml vegan λευκό κρασί 
  • 150 γρ τριμμένη φρυγανιά

Ψητή κολοκύθα με τυριά και πέστο: Το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό στην πιο νόστιμη συνταγή!

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 C/160 C. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι (μην τους πετάξεις). Περιχύνουμε την μισή κολοκύθα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και το απλώνουμε παντού. Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε σε ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ψήνουμε για 50 λεπτά – 1 ώρα.
  2. Εν τω μεταξύ, πλένουμε τους σπόρους της κολοκύθας σε ένα σουρωτήρι και στη συνέχεια τους στεγνώνουμε με μία πετσέτα. Ρίχνουμε τους σπόρους σε ένα μπολ, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, μια πρέζα από κάθε ένα απ’ τα μπαχαρικά και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε. Έπειτα, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στο ράφι κάτω από την κολοκύθα για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, ανακατεύοντας για να εξασφαλίσουμε ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, αφήνουμε τους σπόρους να κρυώσουν στο ταψί.
  3. Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και μαγειρεύουμε γι’ άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε τα καρύδια, το υπόλοιπο μαχλέπι και το ανάμεικτο μπαχαρικό, τα κράνμπερις, το σιρόπι σφενδάμου, το φασκόμηλο και το λάχανο. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι το λάχανο να αρχίσει να μαραίνεται και, στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρασί ή τον ζωμό μαζί με λίγο καρύκευμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν κυρίως τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη τριμμένη φρυγανιά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι στεγνό και το αλατοπιπερώνουμε καλά.
  4. Όταν η κολοκύθα μαλακώσει, αφαιρούμε την σάρκα της ώστε να δημιουργήσουμε κενό για τη γέμιση. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση, περιχύνουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρά τραγανή. Έπειτα, από πάνω ρίχνουμε τους σπόρους κολοκυθιού και κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News