Το κριθαρότο, το έχουμε συνηθίσει κοκκινιστό με μοσχαράκι ή κοτόπουλο, να ανταγωνίζεται επάξια το ιταλικό ριζότο, σε ξεκάθαρα πιο ελληνική εκδοχή. Στην πραγματικότητα λέγεται έτσι γιατί ο τρόπος παρασκευής του πιάτου μοιάζει πολύ με αυτόν που ακολουθούμε όταν φτιάχνουμε ριζότο, με τη διαφορά ότι αντί για ρύζι χρησιμοποιούμε κριθαράκι. Η καλύτερη εναλλακτική, που είναι και άκρως καλοκαιρινή, είναι το κριθαρότο με λαχανικά, ένα φοβερά γευστικό πιάτο με όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των λαχανικών και μία εξαιρετική επιλογή και για όσους αποφεύγουν το κρέας. 

Συνταγή για κριθαρότο με λαχανικά: Υλικά

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
  • 200 γραμμάρια παντζάρι, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε φέτες
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 250 γραμμάρια γλυκοπατάτα, καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 60 γραμμάρια baby σπανάκι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • βούτυρο για το τέλος

Πώς να φτιάξεις το πιο νόστιμο κριθαρότο γρήγορα και εύκολα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Προσθέτουμε το μισό κρεμμύδι και το σκόρδο με τη γλυκοπατάτα, το παντζάρι και το καρότο σε ένα ταψί. Προσθέτουμε το μισό λάδι, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 30 λεπτά τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, ή αλλιώς σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό να καλυφθούν οι κόκκοι.
  4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε σταδιακά και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε, για 20 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι.
  5. Προσθέτουμε το σπανάκι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, σερβίροντας με παρμεζάνα.
  6. Καλή απόλαυση!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News