Αν οι μέρες περνάνε και το μυαλό σου έχει κολλήσει στο ότι πρέπει να φας οπωσδήποτε κάποιο όσπριο γιατί πόσο κρέας να φας πια, σου έχουμε συνταγή για φακές, γρήγορη, πανεύκολη και το κυριότερο με μόνο 195 θερμίδες το πιάτο. 

Στη σημερινή μας συνταγή, μέσα στις φακές θα προσθέσουμε και ρύζι, καθώς ο συνδυασμός αυτός θα μας βοηθήσει ώστε ο οργανισμός μας να προσλάβει τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται. 

Και αν η απορία σου είναι «Τι είναι τα αμινοξέα;», ένα μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά:  Ότι τα αμινοξέα είναι οι δομικοί λίθοι της πρωτεΐνης και ότι αυτά τα συγκεκριμένα είδη πρωτεΐνης που προσφέρει ο συνδυασμός φακής-ρυζιού τα χρειάζεται το σώμα μας για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση διαφόρων ιστών.  Με λίγα λόγια είναι πολύ σημαντικά για την μυϊκή ανάπτυξη.

Άρα, αν οι φακές δεν είναι και το καλύτερο σου φαγητό, μια φορά τη βδομάδα για τον οργανισμό σου μπορείς να τις τρως.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 125γραμ. φακές 
  • 3 κ.σ. ρύζι καρολίνα 
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο ​
  • 1 ξερο κρεμμύδι 
  • ​1 σκελίδα σκόρδο 
  • ​250 γραμ. κουτάκι πουμαρό ​
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας ​
  • 1 δαφνόφυλλα 
  • Βαλσαμικό ξύδι 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 

Πώς θα φτιάξεις τη συνταγή για φακές;

  1. Ξεπλένουμε πρώτα τις φακές με μπόλικο νερό για 5 λεπτά ώστε να φύγουν τυχόν πετραδάκια ή μικρές βρωμίτσες που μπορεί να υπάρχουν και τις στραγγίζουμε. 
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3′. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις πάρει χρώμα από το ελαιόλαδο, ρίχνουμε ένα κουταλάκι πελτέ και το τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φακές, τη ντομάτα, το δαφνόφυλλο το νερό και το υπόλοιπο λάδι.
  3. Στο σημείο αυτό σκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα υλικά. Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάμε τακτικά το φαγητό για να είμαστε σίγουροι πως έχει νερό και δεν θα μας καεί. 
  4. Μόλις οι φακές μας έχουν μαλακώσει και ετοιμαζόμαστε να τις βγάλουμε από το μάτι, ρίχνουμε το ρύζι και προσθέτουμε το διπλάσιο νερό σε σχέση με το ρύζι που ρίξαμε. 
  5. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει, πάντα σε χαμηλή φωτιά και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε. 
  6. Σε περίπτωση που θέλετε οι φακές σας να είναι καλά χυλωμένες αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι μέχρι αυτό να κρυώσει.
  7. Σερβίρετέ τες με βαλσαμικό ξίδι καθώς έτσι θα γίνουν πιο γευστικές.

Εύκολη συνταγή για πικάντικες φακές με μπέικον

Καλή μας όρεξη!

συνταγή για φακές

Για περισσότερες συνταγές ακολουθήστε το dish_makers στο Instagram! 

Μαρία Γριζά

Η Μαρία Γριζά, με σπουδές στο τμήμα ψηφιακών μέσων και επικοινωνίας στην πανέμορφη Καστοριά, είναι από μικρή λάτρης του γέλιου και του καλού φαγητού. Είναι συνδημιουργός των dish_makers.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News