Υπάρχει κάποιος που δεν είναι λάτρης της αυθεντικής Ιταλικής κουζίνας; Άλλωστε, η γειτονική μας χώρα μας έχει δώσει αρκετούς λόγους για να την ευχαριστούμε σχετικά με τη γαστρονομία. Ένας ακόμη λόγος, είναι και η φοκάτσια, το επώνυμο ψωμί της Γένοβας. Θυμίζει τη ζύμη της πίτσας και παρασκευάζεται σε πολλές παραλλαγές ενώ είναι αρκετά κοντά σε εμφάνιση στη δική μας λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας. Μια αρκετά νόστιμη και εύκολη παραλλαγή είναι η φοκάτσια με λαχανικά και τυρί. Είναι νόστιμη, χορταστική και αποτελεί ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες.
Συνταγή για φοκάτσια με λαχανικά και τυρί: Υλικά
Για τη ζύμη:
- 600 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
- 450 γρ. νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
- 30 γρ. ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξερό βασιλικό
- 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζάνι μπρόκολο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελιές σε ροδέλες
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
Πώς να φτιάξεις φοκάτσια με λαχανικά και τυρί
- Σε ένα μεγάλο μπoλ προσθέτουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά της ζύμης. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να γίνει μια ζύμη που θα κολλάει στα χέρια.
- Έπειτα, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και λαδώνουμε ελαφρά όλη την ζύμη και το μπόλ.
- Αλείφουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί με ελαιόλαδο και τοποθετούμε τη ζύμη. Με ένα πινέλο την αλείφουμε με ακόμη λίγο ελαιόλαδο από το ταψί και πασπαλίζουμε με βασιλικό. Στρώνουμε από πάνω τις ντομάτες, τις ελιές, το κρεμμύδι και το μπρόκολο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για 1-1½ ώρα.
- Στη συνέχεια και αφού έχει ξεκουραστεί η ζύμη, με τα δάχτυλά μας και των δύο χεριών κάνουμε λακκούβες πάνω στο ζυμάρι σε όλη την επιφάνειά του.
- Τέλος, τοποθετούμε το ζυμάρι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 15-20 λεπτά. Α αφαιρούμε προσεκτικά από τον φούρνο και προσθέτουμε τη μοτσαρέλα. Ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα υλικά και να λιώσει το τυρί.
- Καλή απόλαυση!
Η Ιταλία στο πιάτο σου | Λαχταριστά σπαγγέτι με σάλτσα primavera και κοτόπουλο
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News